Wyrok TSUE dotyczył obliczania kwoty podatku akcyzowego należnego od sprzedaży piw smakowych przez Kompanię Piwowarską w Poznaniu.

Wyrok w polskiej sprawie C-30/17 jednoznacznie potwierdził korzystne dla podatników stanowisko, dotychczas prezentowane przez polskie sądy administracyjne (przykładowo w wyrokach I GSK 398/15*, I GSK 510/15, I GSK 542/15, I GSK 580/15, I GSK 581/15, I GSK 582/15, I GSK 583/15, I GSK 584/15), zgodnie z którym dodawane już po zakończeniu procesu fermentacji syropy smakowe do piwa nie stanowią podstawy opodatkowania podatkiem akcyzowym – mówi Agnieszka Wesołowska, doradca podatkowy i autor ponad 200 komentarzy do unijnych orzeczeń podatkowych dostępnych w programie LEX Prawo Europejskie.

– Wyrok ten, pomimo, że wydany został w oparciu o przepisy, które obecnie już nie obowiązują, pozostaje aktualny również w obecnym stanie prawnym, w którym podstawa opodatkowania, na gruncie przepisu art. 94 ust. 3 obecnie obowiązującej ustawy o akcyzie, również odwołuje się do niezdefiniowanego bliżej w prawie UE stopnia Plato – uważa ekspert. Co więcej, jak podkreśla A. Wesołowska, może on stanowić podstawę zwrotu nadpłaconego podatku, uiszczonego dotąd przez producentów piw smakowych.

______________________

* Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu.