Obowiązek stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 27 czerwca 1997 r.
w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251 i z 1995 r. Nr 95, poz. 471) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Polska Norma, wymieniona w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 28, obowiązuje do dnia 31 grudnia 1997 r.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 marca 1994 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 40, poz. 152, z 1995 r. Nr 1, poz. 3 i Nr 127, poz. 611 oraz z 1996 r. Nr 65, poz. 322).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 1, który w odniesieniu do Polskiej Normy wymienionej w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 27 - wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

1. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach - wraz ze zmianą PN-83/A-07005/Az7:1999.
2. PN-A-07006:1997 Towary żywnościowe - Wytyczne zamrażania w chłodniach - z wyłączeniem p. 2.2.3, p. 3.2 i p. 3.3 - w zakresie mięsa i produktów mięsnych oraz dziczyzny.
3. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996.
4. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
5. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 8, 10-12.
6. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1 lp.: 10, 12-14.
7. PN-A-74040:1996 Produkty specjalnego przeznaczenia - Otręby zbożowe.
8. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
9. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
10. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
11. PN-93/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.
12. PN-A-74109:1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.
13. PN-A-74111:1998 Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
14. PN-A-74112:1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.
15. PN-A-74123:1997 Produkty dietetyczne - Pieczywo bezglutenowe.
16. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1 lp. 8-11.
17. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.
18. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 11-13.
19. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9.
20. PN-A-74205:1997 Przetwory zbożowe - Kasza, kaszki i mąka kukurydziana - w zakresie tabl. 1 lp. 8-10.
21. PN-A-74220:1997 Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1 lp.: 15, 16, 17.
22. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.
23. PN-A-74780:1996 Przetwory ziemniaczane - Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu.
24. PN-A-74850:1996 Cukier biały - z wyłączeniem p. 5.1.
25. PN-A-74852:1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego - Terminologia.
26. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
27. PN-A-75045:1997 Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania.
28. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne - Soki dla dzieci - wraz ze zmianą PN-A-75048/Az1:2000.
29. PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe - Dżemy - wraz ze zmianą PN-A-75100/Az1:1999.
30. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.
31. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
32. PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe - Galaretki.
33. PN-A-75201:1997 Produkty owocowe - Śliwki suszone.
34. PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.
35. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
36. PN-A-75955:1998 Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone - wraz ze zmianą PN-A-75955:1998/Az1:2001.
37. PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe - Nektary.
38. PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe - Soki owocowe zagęszczone.
39. PN-A-75958:1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki.
40. PN-A-75959:1997 Produkty owocowe - Soki z owoców południowych - wraz ze zmianą PN-A-75959:1997/Az1:2001.
41. PN-A-75960:1996 Konserwy mięsno-warzywne.
42. PN-A-75965:1998 Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych.
43. PN-A-75966:1997 Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane.
44. PN-A-75980:1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone.
45. PN-93/A-76100 Kawa palona.
46. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
47. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
48. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
49. PN-A-77606:1996 Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy.
50. PN-A-77609:1997 Produkty owocowe - Przeciery owocowe słodzone.
51. PN-A-77610:1998 Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane.
52. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
53. PN-A-77808:1998 Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym.
54. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
55. PN-A-79522:2001 Spirytus rektyfikowany.
56. PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.
57. PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.
58. PN-A-79733:1996 Ocet - wraz ze zmianą PN-A-79733/Az1:1999.
59. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996.
60. PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A-82007/A1:1998.
61. PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery - wraz ze zmianą PN-A-82010/Az1:1999.
62. PN-A-82011:1996 Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów - Wymagania.
63. PN-A-82012:1996 Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania.
64. PN-A-82013:1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania.
65. PN-A-82022:1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne - wraz ze zmianą PN-A-82022/Az1:2000.
66. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.
67. PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu - Wymagania i badania.
68. PN-A-86003:1996 Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1:1998 - z wyłączeniem p. 5.1.
69. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
70. PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996 - z wyłączeniem w p. 3.2.1 tabl. 1 lp. 9-18, w p. 3.2.2 tabl. 2 lp. 9-17, p. 4.2, p. 4.3.2, p. 5.1.
71. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
72. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
73. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996 - z wyłączeniem w p. 3.1.1 tabl. 1 wymagania dot. zawartości suchej masy beztłuszczowej, p. 5.1.
74. PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło - z wyłączeniem p. 5.1.
75. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
76. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.
77. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996, zmianą PN-A-86300/A2:1997 i zmianą PN-91/A-86300/Az3:2001 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
78. PN-A-86431:1999 Mleko i przetwory mleczne - Lody - Wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-A-86431:1999/Az1:2002.
79. PN-A-86503:1998 Produkty drobiarskie - Jaja spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86503:1998/Az1:2002.
80. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
81. PN-A-86520:1998 Produkty drobiarskie - Tuszki drobiowe.
82. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
83. PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1:1998.
84. PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86525/Az1:1999 - z wyłączeniem p. 5.1.
85. PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 i zmianą PN-A-86526/Az2:1999 - z wyłączeniem p. 5.1.
86. PN-A-86528:1996 Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
87. PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.
88. PN-93/A-86733 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Oznaczanie zapasożycenia i kryteria oceny.
89. PN-A-86750:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby słodkowodne świeże i mrożone.
90. PN-A-86751:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby żywe.
91. PN-A-86753:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby dorszowate świeże i mrożone.
92. PN-A-86754:1997 Ryby i inne zwierzęta wodne - Łososie świeże i mrożone.
93. PN-91/A-86755 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Filety z ryb białych.
94. PN-91/A-86756 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Ryby morskie różne.
95. PN-A-86757:2001 Ryby i inne zwierzęta wodne - Płastugi świeże i mrożone.
96. PN-92/A-86758 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Śledziowate.
97. PN-A-86759:1994 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone - Filety.
98. PN-A-86760:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne oraz produkty z nich otrzymywane - Mięso mielone i farsz rybny, mrożone.
99. PN-91/A-86763 Konserwy rybne. Wymagania ogólne - wraz ze zmianą PN-91/A-86763/Az4:2001.
100. PN-A-86765:1999 Przetwory rybne - Prezerwy.
101. PN-84/A-86766 Ryby solone. Wspólne wymagania i badania.
102. PN-86/A-86767 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Wspólne wymagania i badania.
103. PN-A-86768:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Kalmary świeże i mrożone.
104. PN-A-86770:1999 Ryby i przetwory rybne - Terminologia.
105. PN-85/A-86772 Przetwory rybne wędzone. Wspólne wymagania i badania.
106. PN-A-86780:1998 Przetwory rybne - Marynaty.
107. PN-A-86901:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - wraz ze zmianą PN-A-86901:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
108. PN-A-86902:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - wraz ze zmianą PN-A-86902:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
109. PN-A-86903:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - wraz ze zmianą PN-A-86903:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
110. PN-A-86904:1998 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
111. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań w zakresie kwasów C22, metali szkodliwych dla zdrowia, substancji dodatkowych i mikrobiologii.
112. PN-A-86908:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane oleje roślinne - z wyłączeniem wymagań w zakresie kwasu erukowego.
113. PN-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - wraz ze zmianą PN-A-86909:1996/Az1:2001 - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków.
114. PN-A-86940:2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Terminologia - w zakresie terminologii dot. olejów i tłuszczów roślinnych.
115. PN-A-86950:1995 Majonez - z wyłączeniem wymagań w zakresie metali szkodliwych dla zdrowia, substancji dodatkowych i mikrobiologii oraz p. 4.1.2 i p. 5.1 w zakresie obowiązku i częstotliwości wykonywania badań pełnych i niepełnych.
116. PN-A-86952:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy - w zakresie wymagań fizykochemicznych.
117. PN-A-86953:1997 Przyprawy ziołowe - Kminek - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
118. PN-A-86954:1997 Przyprawy ziołowe - Lubczyk - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
119. PN-A-86955:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz turecki (papryka mielona) - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących, z wyłączeniem tabl. 1 lp. 4.
120. PN-A-86956:1997 Przyprawy ziołowe - Cząber - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
121. PN-A-86957:1997 Przyprawy ziołowe - Kolendra - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
122. PN-A-86958:1997 Przyprawy ziołowe - Majeranek - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
123. PN-A-86959:1997 Przyprawy ziołowe - Bazylia - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
124. PN-A-86960:1997 Przyprawy ziołowe - Czarnuszka - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
125. PN-A-86961:1997 Przyprawy ziołowe - Estragon - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
126. PN-A-86962:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
127. PN-A-86963:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
128. PN-A-86964:1997 Musztarda.
129. PN-A-86965:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
130. PN-A-86966:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz biały - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
131. PN-A-86967:1998 Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe - w zakresie wymagań fizykochemicznych.
132. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000:1993/A1:1998.
133. PN-A-88102:1998 Wyroby cukiernicze - Czekolada.
134. PN-A-88103:1998 Wyroby cukiernicze - Kakao.
135. PN-A-89000:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia.
136. PN-A-99000:1999 Tytoń i wyroby tytoniowe - Terminologia - Przetwórstwo i produkcja.
137. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
138. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
139. PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.
140. PN-B-12075:1998 Drenowanie - Projektowanie rozstaw i głębokości drenowania na podstawie kryteriów glebowo-rolniczych.
141. PN-B-12077:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań.
142. PN-B-12078:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań.
143. PN-B-12080:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania.
144. PN-B-12081:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary.
145. PN-B-12082:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze.
146. PN-B-12083:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze.
147. PN-B-12084:1996 Drenowanie - Terminologia.
148. PN-B-12085:1996 Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.
149. PN-B-12086:1997 Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy.
150. PN-B-12087:1997 Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiąkowych.
151. PN-B-12088:1997 Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.
152. PN-B-12089:1997 Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze.
153. PN-B-12090:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań.
154. PN-B-12091:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań.
155. PN-B-12092:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary.
156. PN-B-12093:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary.
157. PN-B-12094:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary.
158. PN-B-12095:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze.
159. PN-B-12096:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań.
160. PN-B-12097:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary.
161. PN-EN 60335-2-86:2002 Bezpieczeństwo elektrycznych przyrządów do użytku domowego i podobnego - Część 2-86: Wymagania szczegółowe dla elektrycznych urządzeń do połowu ryb.
162. PN-ISO 3720:1997 Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania.
163. PN-R-01000:1997 Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione - Terminologia.
164. PN-R-01001:1997 Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa.
165. PN-R-04033:1998 Gleby i utwory mineralne - Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
166. PN-R-04151:1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia.
167. PN-R-04152:1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia.
168. PN-R-64757:1994 Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie.
169. PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne - z wyłączeniem w odniesieniu do pasz zawierających mączki pochodzenia zwierzęcego p. 2.1 tabl. 1 poz. b) w odniesieniu do pałeczek z rodzaju Salmonella, poz. d) w odniesieniu do laseczek z rodzaju Clostridium.
170. PN-R-64801:1999 Pasze - Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
171. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola - w zakresie wymagań, tolerancji i cech dyskwalifikujących.
172. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch - w zakresie wymagań, tolerancji i cech dyskwalifikujących.
173. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
174. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
175. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
176. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
177. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
178. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
179. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
180. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
181. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
182. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
183. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
184. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.
185. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
186. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
187. PN-R-75502:1996 Morele.
188. PN-R-75505:1996 Bakłażan.
189. PN-R-75508:1996 Kapusta brukselska.
190. PN-R-75518:1996 Czosnek.
191. PN-R-75519:1996 Winogrona.
192. PN-R-75521:1996 Por.
193. PN-R-75522:1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).
194. PN-R-75526:1996 Brzoskwinie i nektaryny.
195. PN-R-75528:1996 Papryka słodka.
196. PN-R-75534:1996 Szpinak.
197. PN-R-75535:1996 Truskawki.
198. PN-R-75538:1996 Cykoria sałatowa.
199. PN-R-75541:1996 Cukinia.
200. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
201. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
202. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
203. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
204. PN-R-93100:1998 Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci.
1 Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 20 października 1998 r. (Dz.U.98.139.901) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 1999 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 29 września 1999 r. (Dz.U.99.88.989) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2000 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 12 grudnia 2000 r. (Dz.U.00.116.1225) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 1 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.95.1044) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 września 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 września 2001 r. (Dz.U.01.108.1185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 października 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 31 lipca 2002 r. (Dz.U.02.134.1132) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 września 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024