Wyżywienie osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 5 października 1999 r.
w sprawie wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Na podstawie art. 249 § 3 Kodeksu karnego wykonawczego zarządza się, co następuje:
§  1.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostka - zakład karny, areszt śledczy oraz podległe im oddziały zewnętrzne i oddziały tymczasowego zakwaterowania skazanych,
2)
norma żywieniowa - wartość kaloryczną artykułów żywnościowych przysługujących osadzonemu w ciągu doby,
3)
dzienna stawka budżetowa - pieniężną wartość normy żywieniowej.
§  2.
1.
Posiłków nie pobranych w danym dniu w godzinach ich wydawania nie wydaje się i nie wypłaca się za nie równowartości pieniężnej.
2.
Godziny wydawania posiłków ustala dyrektor jednostki. Odstęp czasowy między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia nie powinien przekraczać 6 godzin.
§  3.
1.
Ustala się następujące normy żywieniowe:
1)
podstawową,
2)
dla młodocianych,
3)
leczniczą szpitalną,
4)
leczniczą ogólną,
5)
leczniczą płynną.
2.
Dla celów ewidencyjnych normy, o których mowa w ust. 1, oznacza się następująco: podstawową - symbolem "P", dla młodocianych - symbolem "M", leczniczą szpitalną - symbolem "L", leczniczą ogólną - symbolem "L-1 ", leczniczą płynną - symbolem "L-2".
3.
Wymiar rzeczowy norm żywieniowych określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm żywieniowych stanowi podstawę do ustalenia dziennych stawek budżetowych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
5.
Artykuły spożywcze wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia mogą być zamieniane lub uzupełniane innymi artykułami spożywczymi w granicach obowiązujących stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych.
6.
Wysokość dziennych stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  4.
1.
Oprócz wymienionych w § 3 ust. 1 całodziennych norm żywieniowych stosowana jest norma dodatkowa wydawana w postaci jednego dania gorącego. Dla celów ewidencyjnych normę tę oznacza się symbolem "Pf".
2.
Normę dodatkową, o której mowa w ust. 1, wydaje się osadzonym zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, na zasadach określonych odrębnymi przepisami.
3.
Norma dodatkowa nie przysługuje osadzonym korzystającym z normy leczniczej.
§  5.
1.
Normy żywieniowe wydawane są w formie posiłków przygotowywanych w kuchni lub w postaci suchego prowiantu.
2.
Jako posiłek gorący wydawany jest obiad.
3.
Osadzony otrzymuje wyżywienie według ustalonej na ten dzień normy żywieniowej.
§  6.
1.
Normy żywieniowe, o których mowa w § 3 ust. 1, jako posiłki przygotowywane w kuchni, otrzymują wszyscy osadzeni przebywający w jednostce, z wyjątkiem korzystających z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a także tymczasowo aresztowanych korzystających z wyżywienia spoza aresztu śledczego.
2.
Całodzienne wyżywienie w formie posiłków przygotowanych w kuchni dla normy żywieniowej podstawowej powinno zawierać nie mniej niż 2.600 kcal, dla normy żywieniowej dla młodocianych - nie mniej niż 3.200 kcal, a dla normy dodatkowej - nie mniej niż 1.000 kcal. Dla norm żywieniowych leczniczych wartość kaloryczną dziennego wyżywienia ustala lekarz.
§  7.
1.
Wartość poszczególnych posiłków powinna odpowiadać procentowej wartości dziennej stawki budżetowej normy żywieniowej podstawowej lub normy dla młodocianych w następujących proporcjach:
1)
dla śniadania - ok. 25% stawki,
2)
dla obiadu - ok. 50% stawki,
3)
dla kolacji - ok. 25% stawki.
2.
Osadzony konwojowany albo biorący udział w czynnościach procesowych otrzymuje przed opuszczeniem jednostki wyżywienie w postaci suchego prowiantu na czas trwania konwoju lub planowanych czynności.
3.
Osadzony korzystający z normy leczniczej na czas trwania konwoju lub udziału w czynnościach procesowych otrzymuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z uwzględnieniem zaleceń lekarskich, przy zastosowaniu dziennej stawki budżetowej normy leczniczej ogólnej.
§  8.
1.
Osadzony po przyjęciu do jednostki otrzymuje, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, wyżywienie w postaci suchego prowiantu. Pierwszy posiłek wydaje się w czasie najbliższego terminu wydawania posiłków.
2.
Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem planowanym, w dniu przyjęcia korzysta z posiłków w postaci suchego prowiantu, a w dniu następnym otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3.
Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem nieplanowanym, w dniu przyjęcia oraz w dniu następnym korzysta z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a w kolejnym dniu, z wyjątkiem dni świątecznych, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
§  9.
1.
Osadzony opuszczający jednostkę na przepustkę lub widzenie otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni do czasu faktycznego opuszczenia jednostki.
2.
Osadzony, który powrócił z przepustki lub widzenia w planowanym terminie, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3.
Osadzony, który powrócił do jednostki w innym niż planowano terminie, otrzymuje wyżywienie na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
§  10.
1.
Posiłki dostarczane tymczasowo aresztowanemu korzystającemu z całodziennego wyżywienia spoza aresztu śledczego powinny odpowiadać co najmniej przysługującej temu osadzonemu normie żywieniowej. Przepis § 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
2.
Tymczasowo aresztowanemu za posiłki, o których mowa w ust. 1, nie przysługuje zwrot równowartości dziennej stawki budżetowej.
3.
W przypadku niedostarczenia tymczasowo aresztowanemu wyżywienia spoza aresztu śledczego lub zrezygnowania przez niego z tego rodzaju wyżywienia, tymczasowo aresztowany otrzymuje posiłki na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
4.
Sposób kontroli posiłków dostarczanych spoza aresztu śledczego określa dyrektor jednostki.
§  11.
1.
Osadzony chory oraz kobieta ciężarna i karmiąca otrzymuje wyżywienie według jednej z norm leczniczych: szpitalnej, ogólnej lub płynnej, określonej przez lekarza.
2.
Lekarz określający normę leczniczą ustala liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby, rodzaj produktów oraz sposób ich przyrządzania.
3.
Chorym na cukrzycę lekarz może podwyższyć obowiązującą dzienną stawkę budżetową normy leczniczej ogólnej, nie więcej niż o 25%.
4.
W przypadku gdy wymaga tego stan zdrowia chorego, a nie zachodzi potrzeba zastosowania jednej z norm leczniczych, lekarz może określić dodatki żywnościowe do normy żywieniowej podstawowej lub dla młodocianych, w szczególności takie, jak: mleko, ser biały, masło, jaja, cukier.
5.
Koszt dodatków żywnościowych łącznie z normą żywieniową podstawową lub dla młodocianych nie może przekroczyć dziennej stawki budżetowej przewidzianej dla normy leczniczej ogólnej.
§  12.
Osadzonym przebywającym w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C, zapewnia się napoje.
§  13.
1.
W razie zbiorowej odmowy przyjmowania posiłków przez osadzonych, kolejne posiłki po pierwszym posiłku nie przyjętym nie są przyrządzane.
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, osadzeni, którzy zgłosili w danym dniu chęć przyjmowania posiłków, otrzymują w tym dniu wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z zastrzeżeniem ust. 3, w godzinach wydawania posiłków.
3.
Jeżeli odmowa przyjmowania posiłków trwała dłużej niż 3 dni, o ilości i asortymencie produktów żywnościowych, jakie może otrzymać osadzony, oraz o terminie wydania pierwszego posiłku decyduje lekarz.
§  14.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH POSZCZEGÓLNYCH NORM ŻYWIENIOWYCH WYRAŻONYCH W GRAMACH NA OSADZONEGO

Tabela nr 1
Lp. Nazwa produktów Norma podstawowa

"P"

Norma dla młodocianych

"M"

Norma lecznicza

"L"

Norma lecznicza

"L-1"

1 2 3 4 5 6
1 Produkty zbożowe 410 435 450 390
w tym:

chleb pszenno-żytni

440 470 500 400
mąka pszenna 20 20 20 20
makaron 30 30 20 35
kasze, płatki, ryż 35 35 38 35
2 Mleko i produkty mleczne 600 600 1.50 1.150
w tym:

mleko

600 600 600 600
twaróg 20 15 60 60
ser podpuszczkowy 10 20 25 15
3 Jaja (w sztukach) 1/3 1/2 1 1
4 Mięso, wędliny i ryby 140 140 210 200
w tym:

mięso

80 80 170 130
wędliny 25 25 - 30
ryby 30 30 40 30
5 Tłuszcze 70 70 70 80
w tym:

masło

20 15 20 30
margaryna 25 35 35 10
olej 10 5 10 10
śmietana 15 15 20 30
6 Ziemniaki 400 450 500 400
7 Warzywa 200 200 240 150
w tym:

kapusta

90 90 100 50
pomidory 100 100 40 50
8 Owoce 60 60 170 200
9 Warzywa z karotenem 130 120 120 150
w tym:

marchew

130 120 120 150
10 Inne warzywa 300 300 300 300
w tym:

buraki

90 90 40 50
cebula 50 50 - -
ogórki - - 50 -
włoszczyzna 120 120 120 100
11 Strączkowe 10 12 10 2
12 Cukier i wyroby cukiernicze 55 50 - 80
w tym:

cukier

45 40 50 70
marmolada, dżem, miód 25 25 20 25
13 Przyprawy i używki 5 5 3 3

Tabela nr 2

Lp. Nazwa produktu "L-2"
1 2 3
1 Kasza manna 60
2 Mleko 1.500
3 Masło 10
4 Olej jadalny 25
5 Jaja (w sztukach) 2
6 Chude, gotowane, zmiksowane mięso 50
7 Cukier 185
8 Sól 7

Tabela nr 3

Lp. Nazwa produktu "Pf"
1 2 3
1 Mięso, wędliny lub ryby 120
2 Jaja (w sztukach) 2,5
3 Ser twarogowy 120
4 Ser podpuszczkowy 70
5 Warzywa 60
6 Ziemniaki 300
7 Pieczywo mieszane 100

1. W skład posiłku powinny wchodzić mięso i wędliny lub ryby albo jaja, albo ser twarogowy lub podpuszczkowy, w ilościach podanych w tabeli.

2. Zaleca się, aby posiłki zawierały w swoim składzie tłuszcze, warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYSOKOŚĆ DZIENNYCH STAWEK BUDŻETOWYCH NORM ŻYWIENIOWYCH

Lp. Nazwa normy żywieniowej Symbol normy Wysokość dziennej stawki budżetowej w zł
1 Podstawowa "P" 4,20
2 Dla młodocianych "M" 4,60
3 Lecznicza szpitalna "L" 5,50
4 Lecznicza ogólna "L-1" 5,00
5 Lecznicza płynna "L-2" 3,30
6 Dodatkowa "Pf" 3,20

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Wszystkie wyroby tytoniowe wkrótce trafią do systemu Track&Trace

Punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych czekają nowe obowiązki. Unijnym Systemem Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych (Track&Trace) obecnie objęte są papierosy i tytoń do samodzielnego skręcania papierosów. Od 20 maja trafią do niego także wszystkie inne wyroby zawierające w swoim składzie tytoń. W systemie muszą się również zarejestrować punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych.

Krzysztof Koślicki 05.02.2024