Ustanowienie plafonów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia plafonów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustanawia się plafony taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3.
Do towarów, o których mowa w § 1, nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH PLAFONAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 2.000 ton
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 25
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 25
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 25
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 5.000 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" 28
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

28
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

28
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 28
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 28
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 10
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 28
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

28
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

28
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 28
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 28
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 28
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 28
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 28
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 28
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 28
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 28
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

28
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

28
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

28
0207 32 90 0 - - - Perliczki 28
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

28
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

28
0207 33 90 0 - - - Perliczki 28
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi 28
0207 34 90 0 - - - Z kaczek 28
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 28
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 28
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 28
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 28
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby 28
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 28
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 28
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 28
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 28
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 28
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 28
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 28
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 28
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 28
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie 10
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze 10
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 10
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 28
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 200.000 ton
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 15
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 15
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) 15
1001 90 99 0 - - Pozostałe 15
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 10.000 ton
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11
- - O zawartości suchej masy większej niż 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024