Oznakowanie pasz.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 lipca 2005 r.
w sprawie oznakowania pasz2)

Na podstawie art. 38 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania pasz wprowadzanych do obrotu, w tym zakres informacji umieszczanych na ich opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania albo dołączonych do dokumentów przewozowych, zwanych dalej "informacjami obowiązkowymi".
§  2.
Informacje obowiązkowe wyraźnie oddziela się od innych informacji, które mogą być umieszczane na opakowaniu pasz lub etykiecie dołączonej do tego opakowania.
§  3.
1.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych wprowadzanych do obrotu zawierają:
1)
określenie o treści "materiał paszowy";
2)
nazwę materiału paszowego:
a)
zgodną z nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 stycznia 2005 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. Nr 16, poz. 137),
b)
niewprowadzającą nabywcy w błąd co do tożsamości materiału paszowego - w przypadku materiałów paszowych innych niż określone w rozporządzeniu, o którym mowa w lit. a;
3)
masę netto, a w przypadku materiałów paszowych płynnych - objętość lub masę netto;
4)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w materiale paszowym, w zależności od rodzaju tego materiału, zawierającą informacje określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
5)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego, a w przypadku:
a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
b)
niebiałkowych związków azotowych

- również imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału;

6)
numer zezwolenia na wytwarzanie materiałów paszowych, w przypadku materiałów paszowych, o których mowa w pkt 5;
7)
numer serii;
8)
w przypadku materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt:
a)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy materiału paszowego,
b)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę i miejsce prowadzenia działalności gospodarczej podmiotu odpowiedzialnego za informacje obowiązkowe, jeżeli nie jest on wytwórcą tego materiału,
c)
numer zezwolenia na wytwarzanie materiałów paszowych;
9)
zawartość wody wyrażoną w stosunku do masy materiału paszowego, w przypadku zawartości wody w materiale paszowym większej niż 14 %, oraz oznaczenie okresu trwałości tego materiału paszowego;
10)
zawartość zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym wyrażoną jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, w przypadku zawartości tego popiołu większej niż 2,2 % w suchej masie materiału paszowego.
2.
W przypadku materiałów paszowych, o których mowa w ust. 1 pkt 5, zakres informacji obowiązkowych, w zależności od rodzaju materiału paszowego, jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3.
W przypadku materiałów paszowych poddanych działaniu dodatków paszowych należących do grupy spoiwa, czynników antyzbrylających i koagulujących, informacje obowiązkowe o materiałach paszowych, poza informacjami określonymi w ust. 1, zawierają:
1)
rodzaj i ilość zastosowanego dodatku paszowego - w przypadku czynników koagulujących;
2)
rodzaj użytego dodatku paszowego należącego do grupy spoiwa.
4.
W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego, innych niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, oznakowanie materiałów paszowych, oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera napis o treści "Ten materiał paszowy zawiera białko uzyskane z tkanek zwierząt, którego stosowanie w żywieniu przeżuwaczy jest zabronione".
§  4.
1.
W przypadku gdy dana partia materiału paszowego znajdująca się w obrocie jest dzielona na mniejsze partie, to informacje, o których mowa w § 3, odnoszące się do partii początkowej, umieszcza się na oznakowaniu każdej partii powstałej w wyniku tego podziału.
2.
W przypadku gdy podmiot dokona zmiany składu materiału paszowego znajdującego się w obrocie, wprowadza on odpowiednią korektę w oznakowaniu tego materiału paszowego.
§  5.
Informacje obowiązkowe o materiałach paszowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. a, mogą nie zawierać informacji określonych w:
1)
§ 3 ust. 1 pkt 4, 9 i 10, w przypadku gdy:
a)
nabywca oświadczy na piśmie, przed zawarciem umowy, że nie wymaga tych informacji,
b)
materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej, w ilościach do 10 kg, przeznaczone dla zwierząt towarzyszących, są dostarczane bezpośrednio przez zbywcę użytkownikowi końcowemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
§ 3 ust. 1 pkt 1, 3 i 4 oraz 7-10, w przypadku gdy materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego w stanie naturalnym, świeże lub konserwowane, poddane lub niepoddane obróbce wstępnej i niezawierające dodatków paszowych, z wyjątkiem dodatków paszowych z grupy konserwantów, są dostarczane przez rolnika bezpośrednio rolnikowi prowadzącemu chów lub hodowlę zwierząt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
§  6.
Informacje obowiązkowe o produktach ubocznych uzyskanych z materiałów paszowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. a, pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, w których zawartość wody przekracza 50 %, mogą nie zawierać informacji określonych w § 3 ust. 1 pkt 3, 4, 9 i 10.
§  7.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej zawierają:
1)
wskazanie materiałów paszowych wchodzących w skład tej mieszanki;
2)
określenie jej rodzaju przy użyciu określeń:
a)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa,
b)
mieszanka paszowa pełnoporcjowa albo karma pełnoporcjowa - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt towarzyszących,
c)
mieszanka paszowa uzupełniająca,
d)
mieszanka paszowa uzupełniająca albo karma uzupełniająca - w przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt towarzyszących,
e)
mieszanka paszowa - w przypadku mieszanki paszowej pełnoporcjowej lub uzupełniającej dla zwierząt towarzyszących innych niż psy i koty,
f)
mieszanka paszowa mineralna - w przypadku mieszanki uzupełniającej, w skład której wchodzą głównie składniki mineralne, zawierającej co najmniej 40 % popiołu surowego,
g)
mieszanka paszowa melasowana - w przypadku mieszanki paszowej uzupełniającej, uzyskanej z melasy i zawierającej co najmniej 14 % cukru ogólnego w przeliczeniu na sacharozę,
h)
pełnoporcjowy preparat mlekozastępczy,
i)
uzupełniający preparat mlekozastępczy, przeznaczony do zaspokajania potrzeb żywieniowych młodych zwierząt po okresie skarmiania siary lub stosowany jako zamiennik mleka w czasie pojenia zwierząt mlekiem, lub przeznaczony do dożywiania cieląt przeznaczonych do opasu;
3)
określenie gatunku lub kategorii zwierząt, dla których ta mieszanka jest przeznaczona;
4)
sposób stosowania uwzględniający jej przeznaczenie;
5) 1
określenie zawartości wody, jeżeli zawartość wody przekracza:
a)
5 % - w przypadku mieszanki mineralnej niezawierającej substancji organicznych,
b)
7 % - w przypadku preparatu mlekozastępczego i innej mieszanki paszowej, która zawiera więcej niż 40 % składników uzyskanych w procesie przetwarzania mleka,
c)
10 % - w przypadku mieszanki mineralnej zawierającej substancje organiczne,
d)
14 % - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych;
6)
określenie zawartości zanieczyszczeń mineralnych nierozpuszczalnych w kwasie chlorowodorowym, wyrażonej jako popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym, w przypadku gdy zawartość tego popiołu w materiale paszowym jest większa niż 2,2 % - w przypadku mieszanki paszowej:
a)
zawierającej mineralne substancje wiążące,
b)
mineralnej,
c)
zawierającej więcej niż 50 % suszu buraczanego lub wysłodków buraczanych,
d)
przeznaczonej dla ryb i zawierającej więcej niż 15 % mączki rybnej;
7)
deklarację o zawartości składników pokarmowych w tej mieszance, w zależności od jej rodzaju oraz gatunku lub kategorii zwierząt, zawierającą informacje określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
8)
imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wytwórcy, podmiotu dokonującego pakowania albo innego podmiotu wprowadzającego mieszankę paszową do obrotu odpowiedzialnego za informacje umieszczane na oznakowaniu;
9)
masę netto, a w przypadku mieszanki paszowej płynnej - objętość lub masę netto;
10)
wskazanie okresu przechowywania poprzez umieszczenie:
a)
określenia o treści "użyć przed", a następnie podanie dnia, miesiąca i roku - w przypadku mieszanki paszowej podatnej na działanie mikroorganizmów,
b)
określenia o treści "najlepsze przed", a następnie podanie miesiąca i roku - w przypadku pozostałych mieszanek paszowych,
c)
daty wskazującej najkrótszy termin trwałości - w przypadku gdy jest wymagany minimalny okres przechowywania lub upływu terminu trwałości;
11)
numer serii;
12)
numer zgłoszenia lub zezwolenia na wytwarzanie tej mieszanki.
2.
W przypadku informacji o zawartości żelaza w uzupełniających preparatach mlekozastępczych dla cieląt o masie ciała poniżej 70 kg, zawartość ta powinna wynosić minimum 30 mg w jednym kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o zawartości wody 12 %.
3.
W przypadku mieszanki paszowej zawierającej materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego, inne niż siara, mleko, jaja oraz produkty jajeczne i produkty mleczne lub żelatyna pochodząca od zwierząt innych niż przeżuwacze, oznakowanie mieszanek paszowych, oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, zawiera napis o treści "Ta mieszanka paszowa zawiera białko uzyskane z tkanek zwierząt, którego stosowanie w żywieniu przeżuwaczy jest zabronione".
4. 2
(uchylony).
§  8.
1.
Informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, oprócz informacji, o których mowa w § 7, zawierają:
1)
w przypadku antybiotyków, stymulatorów wzrostu, kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru dodatków paszowych prowadzonego na podstawie przepisów Unii Europejskiej, zwanego dalej "rejestrem",
b)
numer zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania mieszanek paszowych zawierających premiksy z udziałem antybiotyków, stymulatorów wzrostu, kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych,
c)
zawartość substancji czynnej,
d)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
2)
w przypadku przeciwutleniaczy:
a)
w mieszankach paszowych dla zwierząt gospodarskich - nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
w mieszankach paszowych dla zwierząt towarzyszących - określenie o treści "z przeciwutleniaczem", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru;
3)
w przypadku barwników i pigmentów użytych w celu zabarwienia pasz lub produktów pochodzenia zwierzęcego:
a)
w paszach dla zwierząt towarzyszących - określenie o treści "barwnik" albo "zabarwione", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
w paszach dla zwierząt gospodarskich - nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru;
4)
w przypadku witaminy E:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość alfa-tokoferolu,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
5)
w przypadku witaminy A lub D:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej,
c)
określenie daty upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
6)
w przypadku miedzi:
a)
nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
zawartość substancji czynnej wyrażonej jako miedź (Cu);
7)
w przypadku konserwantów:
a)
w paszach dla zwierząt towarzyszących - określenie o treści "konserwant" albo "konserwowane przy użyciu", a następnie nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru,
b)
w paszach dla zwierząt gospodarskich - nazwę dodatku paszowego zgodną z treścią wpisu do rejestru;
8)
w przypadku enzymów:
a)
nazwy składników czynnych z podaniem ich aktywności enzymatycznej zgodne z treścią wpisu do rejestru,
b)
numer identyfikacyjny nadany przez Międzynarodowy Związek Biochemii (International Union of Biochemistry),
c)
jednostki aktywności wyrażane w mikromolach produktu wydzielanego na minutę przez 1 g preparatu enzymatycznego, w tym:
-
jednostki aktywności na 1 g - w przypadku sypkich preparatów enzymatycznych,
-
jednostki aktywności na 1 ml - w przypadku płynnych preparatów enzymatycznych,
d)
numer wpisu do rejestru,
e)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji;
9)
w przypadku mikroorganizmów:
a)
informacje o identyfikacji szczepów mikroorganizmów, zgodne z treścią wpisu do rejestru, w tym:
-
numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
-
liczbę jednostek tworzących kolonie (CFU na g),
b)
numer wpisu do rejestru,
c)
datę upływu okresu trwałości lub okresu przechowywania liczonego od dnia produkcji.
2.
W przypadku pasz w opakowaniach o masie netto nie większej niż 10 kg, przeznaczonych dla zwierząt towarzyszących, zawierających dodatki paszowe wpisane do rejestru i należących do grup barwników, konserwantów lub przeciwutleniaczy, informacje obowiązkowe o mieszankach paszowych mogą zawierać określenie o treści "z przeciwutleniaczem" albo "zabarwione barwnikiem", albo "z barwnikiem" oraz "konserwowane przy użyciu" albo "z konserwantem", a następnie napis o treści "dodatki UE", jeżeli jednocześnie zostaną umieszczone informacje zawierające:
1)
numer serii wytworzonej paszy lub
2)
nazwę zastosowanych dodatków paszowych - na prośbę nabywcy.
§  9.
1.
Informacje o dodatkach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej umieszcza się obok pozostałych informacji obowiązkowych o tej mieszance.
2.
Jeżeli w informacjach, o których mowa w ust. 1, podaje się ilość, to ilość ta odnosi się do zawartości dodatku paszowego wchodzącego w skład mieszanki paszowej.
3.
W przypadku wprowadzenia zmian zawartości dodatków paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej zawartość tych dodatków nie powinna przekraczać ustalonego maksymalnego poziomu dla tej mieszanki.
4.
Jeżeli data upływu okresu trwałości została określona dla poszczególnych dodatków paszowych wchodzących w skład paszy, to wskazuje się jedną datę dla wszystkich dodatków paszowych, która jest datą najwcześniejszego upływu okresu trwałości danego dodatku wchodzącego w skład paszy.
§  10.
Informacje obowiązkowe o mieszance paszowej pełnoziarnistej sporządzonej z całych ziaren zbóż mogą nie zawierać deklaracji o zawartości składników pokarmowych, o której mowa w § 7 ust. 1 pkt 7.
§  11.
W przypadku mieszanek paszowych zawierających nie więcej niż trzy materiały paszowe można nie umieszczać informacji wymienionych w § 7 ust. 1 pkt 3 i 4, jeżeli zostaną umieszczone informacje obowiązkowe o tych materiałach paszowych.
§  12.
Zakres informacji obowiązkowych o materiałach paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej z grup:
1)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2)
niebiałkowych związków azotowych

- jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

§  13.
1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt towarzyszących wymienia się, podając nazwę rodzaju materiału paszowego, a obok niej:
1)
zawartość procentową tego materiału albo
2)
jego wagę uporządkowaną od największej do najmniejszej.
2.
W przypadku mieszanki paszowej dla zwierząt towarzyszących zamiast nazwy rodzaju zastosowanego materiału paszowego można wskazać kategorię materiałów paszowych charakteryzujących się jednakowym źródłem pochodzenia.
3.
W przypadku gdy w skład mieszanki paszowej wchodzą materiały paszowe nienależące do żadnej z kategorii, o których mowa w ust. 2, umieszcza się ich nazwę, a obok podaje wagę uporządkowaną od największej do najmniejszej.
§  14.
1.
Materiały paszowe wchodzące w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich wymienia się, podając nazwę rodzaju materiału paszowego, a obok jego zawartość procentową uporządkowaną od największej do najmniejszej.
2.
W odniesieniu do udziału procentowego materiałów paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej dla zwierząt gospodarskich dopuszcza się odchylenie wynoszące 15 % deklarowanej ilości.
§  15.
W przypadku materiałów paszowych i mieszanek paszowych w opakowaniach o masie netto do 10 kg, dostarczanych nabywcy końcowemu, informacje, jakie powinny być zawarte na oznakowaniu tych materiałów i mieszanek paszowych, mogą być przekazane temu nabywcy w formie pisemnej.
§  16.
Informacje, o których mowa w § 7 i 11, umieszcza się w obramowanym polu i wyraźnie oddziela od pozostałych informacji umieszczonych na opakowaniu mieszanek paszowych lub etykiecie dołączonej do tego opakowania albo dołączonych do dokumentów przewozowych.
§  17.
Informacje dotyczące okresu przechowywania, masy netto lub objętości, numeru serii i numeru zgłoszenia lub zezwolenia na wytwarzanie mieszanek paszowych mogą być umieszczone poza miejscem przeznaczonym do umieszczania informacji obowiązkowych, jeżeli zostanie podane na opakowaniu lub etykiecie dołączonej do opakowania, w którym miejscu znajdują się te informacje.
§  18.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 sierpnia 2003 r. w sprawie oznakowania środków żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 168, poz. 1642 i Nr 205, poz. 1990).
§  19.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:

1) dyrektywy 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 6.4.1979, str. 30; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, Dz. Urz. WE L 212 z 2.8.1986, str. 27; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 66, Dz. Urz. WE L 027 z 31.1.1990, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 16, Dz. Urz. WE L 237 z 22.9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 33; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 94, Dz. Urz. WE L 211 z 5.8.1997, str. 45, Dz. Urz. WE L 318 z 27.11.1998, str. 43; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 24, str. 153, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 063 z 6.3.2002, str. 23),

2) dyrektywy 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.7.1982, str. 8; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, Dz. Urz. WE L 245 z 14.9.1984, str. 21; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 116, Dz. Urz. WE L 314 z 23.11.1985, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 263, Dz. Urz. WE L 362 z 31.12.1985, str. 8, Dz. Urz. WE L 312 z 7.11.1986, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 117, Dz. Urz. WE L 239 z 30.8.1988, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 8, str. 132, Dz. Urz. WE L 270 z 19.9.1989, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 9, str. 174, Dz. Urz. WE L 227 z 21.8.1990, str. 33, Dz. Urz. WE L 353 z 17.12.1990, str. 48, Dz. Urz. WE L 179 z 22.7.1993, str. 2; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 329, Dz. Urz. WE L 206 z 18.8.1993, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 402, Dz. Urz. WE L 237 z 22. 9.1993, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 74, Dz. Urz. WE L 167 z 18.7.1995, str. 17, Dz. Urz. WE L 332 z 30.12.1995, str. 15, Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 80 z 25.3.1999, str. 20, Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 1, Dz. Urz. UE L 268 z 18.10.2003, str. 29, Dz. Urz. UE L 284 z 31.10.2003, str. 1, Dz. Urz. UE L 295 z 13.11.2003, str. 83, Dz. Urz. UE L 371/81 z 24.12.2004),

3) dyrektywy 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 261 z 24.9.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 448, Dz. Urz. WE L 115 z 4.5.1999, str. 32, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 234 z 1.9.2001, str. 55, Dz. Urz. UE L 122 z 16.5.2003, str. 1),

4) dyrektywy 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, Dz. Urz. WE L 319 z 8.12.1984, str. 13; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 139, Dz. Urz. WE L 235 z 17.9.1996, str. 39; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 402, Dz. Urz. WE L 080 z 25.3.1999, str. 20).

Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020, z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776 oraz z 2005 r. Nr 110, poz. 927.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM

A. Materiały paszowe wprowadzane do obrotu pod nazwą określoną w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 stycznia 2005 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. Nr 16, poz. 137)
Lp. Nazwa materiału paszowego Deklarowana zawartość składników pokarmowych
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 2 3
1 Owies -
2 Płatki owsiane Skrobia
3 Śruta owsiana Włókno surowe
4 Otręby i łuski owsiane Włókno surowe
5 Jęczmień -
6 Śruta jęczmienna Włókno surowe
7 Białko jęczmienne Białko ogólne,

Skrobia

8 Ryż połamany Skrobia
9 Otręby ryżowe (brązowe) Włókno surowe
10 Otręby ryżowe (białe) Włókno surowe
11 Otręby ryżowe z węglanem wapnia Włókno surowe,

Węglan wapnia

12 Mączka paszowa z ryżu parzonego Włókno surowe,

Węglan wapnia

13 Śruta ryżu pastewnego Skrobia
14 Makuch z zarodków ryżowych Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

15 Poekstrakcyjne zarodki ryżowe Białko ogólne
16 Skrobia ryżowa Skrobia
17 Proso -
18 Żyto -
19 Śruta żytnia Skrobia
20 Mąka żytnia paszowa Skrobia
21 Otręby żytnie Włókno surowe
22 Sorgo -
23 Pszenica -
24 Śruta pszenna Skrobia
25 Mąka pszenna paszowa Włókno surowe
26 Otręby pszenne Włókno surowe
27 Kiełki pszenne Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

28 Gluten pszenny Białko ogólne
29 Gluten pszenny paszowy Białko ogólne,

Skrobia

30 Skrobia pszenna Skrobia
31 Żelowana skrobia pszenna Skrobia
32 Orkisz -
33 Pszenżyto -
34 Kukurydza -
35 Śruta kukurydziana Włókno surowe
36 Otręby kukurydziane Włókno surowe
37 Makuch z zarodków kukurydzianych Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

38 Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane Białko ogólne
39 Gluten paszowy kukurydziany Białko ogólne,

Skrobia,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 4,5%

40 Gluten kukurydziany Białko ogólne
41 Skrobia kukurydziana Skrobia
42 Żelowana skrobia kukurydziana Skrobia
43 Słód kukurydziany Białko ogólne
44 Młóto browarniane suszone Białko ogólne
45 Wywar gorzelniczy zbożowy suszony Białko ogólne
46 Wywar gorzelniczy ciemny suszony Białko ogólne
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Makuch z orzechów ziemnych i częściowo łuszczonych Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Włókno surowe

2 Śruta poekstrakcyjna arachidowa z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych Białko ogólne,

Włókno surowe

3 Makuch z orzechów ziemnych łuszczonych Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Włókno surowe

4 Śruta poekstrakcyjna z łuszczonych orzechów ziemnych Białko ogólne,

Włókno surowe

5 Rzepak -
6 Makuch rzepakowy Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

7 Śruta poekstrakcyjna rzepakowa Białko ogólne
8 Łuski nasion rzepaku Włókno surowe
9 Śruta poekstrakcyjna z krokoszu częściowo obłuszczonego Włókno surowe

Białko ogólne

10 Makuch z kopry Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

11 Śruta poekstrakcyjna z kopry Białko ogólne
12 Makuch z ziarna palmy Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

13 Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy Włókno surowe,

Białko ogólne

14 Nasiona soi toastowane -
15 Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana Białko ogólne,

Włókno surowe, jeżeli jest > 8%

16 Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana Białko ogólne
17 Koncentrat białka sojowego Białko ogólne
18 Olej roślinny Wilgotność, jeżeli jest > 1%
19 Łuski z nasion soi Włókno surowe
20 Nasiona bawełny Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

21 Śruta poekstrakcyjna z nasion bawełny częściowo obłuszczonych Włókno surowe,

Białko ogólne

22 Makuch z nasion bawełny Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

23 Makuch z nasion nigru Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

24 Nasiona słonecznika -
25 Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa Białko ogólne
26 Śruta poekstrakcyjna z nasion słonecznika częściowo odłuszczonych Włókno surowe,

Białko ogólne

27 Nasiona lnu -
28 Makuch lniany Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

29 Śruta poekstrakcyjna lniana Białko ogólne
30 Pulpa z oliwek Włókno surowe,

Białko ogólne

31 Makuch sezamowy Włókno surowe,

Białko ogólne,

Tłuszcz surowy

32 Śruta poekstrakcyjna z ziarna kakaowego, częściowo obłuszczonego Włókno surowe,

Białko ogólne

33 Łuski kakaowe Włókno surowe
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Ciecierzyca -
2 Mączka z ekstrahowanych nasion guaru Białko ogólne
3 Soczewica -
4 Lędźwian siewny -
5 Soczewica jadalna -
6 Łubiny słodkie -
7 Fasola toastowana -
8 Groch -
9 Śruta grochowa Białko ogólne,

Włókno surowe

10 Otręby grochowe Włókno surowe
11 Bobik -
12 Wyka jednokwiatowa -
13 Wyka siewna -
IV. BULWY, KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Wysłodki buraczane Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy,

Całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10,5%

2 Melasa buraczana Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, Wilgotność, jeżeli jest > 28%
3 Wysłodki buraczane melasowane Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy,

Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę

4 Wywar melasowy z buraków cukrowych Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 35%

5 Cukier z buraków cukrowych Sacharoza
6 Batat Skrobia
7 Maniok jadalny Skrobia,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy

8 Skrobia z manioku ekspandowana Skrobia
9 Pulpa ziemniaczana -
10 Skrobia ziemniaczana Skrobia
11 Białko ziemniaczane Białko ogólne
12 Płatki ziemniaczane Skrobia,

Włókno surowe

13 Koncentrat soku ziemniaczanego Białko ogólne,

Popiół surowy

14 Żelowana skrobia ziemniaczana Skrobia
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Strąki szarańczynu Włókno surowe
2 Pulpa cytrusowa Włókno surowe
3 Pulpa owocowa Włókno surowe
4 Pulpa pomidorowa Włókno surowe
5 Pestki winogronowe ekstrahowane Włókno surowe, jeżeli jest > 45%
6 Pulpa winogronowa Włókno surowe, jeżeli jest > 25%
7 Pestki winogronowe Tłuszcz surowy,

Włókno surowe, jeżeli jest > 45%

VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE
1 Susz z lucerny-mączka Białko ogólne,

Włókno surowe,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy

2 Miazga z lucerny Białko ogólne
3 Koncentrat białkowy z lucerny Karoten,

Białko ogólne

4 Susz z koniczyny - mączka Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy,

Białko ogólne,

Włókno surowe

5 Susz z traw - mączka Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5% suchej masy,

Białko ogólne,

Włókno surowe

6 Słoma zbożowa -
7 Słoma zbożowa po obróbce Sód, jeżeli do obróbki użyto NaOH
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Melasa z trzciny cukrowej Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę,

Wilgotność, jeżeli jest > 30%

2 Wywar melasowy z trzciny cukrowej Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 35%

3 Cukier z trzciny cukrowej Sacharoza
4 Mączka z wodorostów morskich Popiół surowy
VIII. PRODUKTY MLECZNE
1 Mleko w proszku odtłuszczone Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 5%

2 Maślanka w proszku Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Laktoza,

Wilgotność, jeżeli jest > 6%

3 Serwatka w proszku Białko ogólne,

Laktoza,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy

4 Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru Białko ogólne,

Laktoza,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy

5 Białko serwatki w proszku Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%

6 Kazeina w proszku Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 10%

7 Laktoza w proszku Laktoza,

Wilgotność, jeżeli jest > 5%

IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH
1 Mączka mięsna Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy

2 Mączka mięsno-kostna Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy

3 Mączka kostna Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy

4 Skwarki Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Tłuszcz surowy

5 Mączka drobiowa Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,3%

6 Mączka z piór hydrolizowana Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,4%

7 Suszona krew Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%

8 Tłuszcz zwierzęcy Wilgotność, jeżeli jest > 1%
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1 Mączka rybna Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 8%,

Popiół surowy, jeżeli jest > 20%

2 Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb Białko ogólne,

Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 5%

3 Olej rybny Wilgotność, jeżeli jest > 1%
4 Rafinowany i utwardzony olej rybny Liczba jodowa,

Wilgotność, jeżeli jest > 1%

XI. SUBSTANCJE MINERALNE
1 Węglan wapnia Wapń,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5%

2 Węglan wapniowo-magnezowy Wapń,

Magnez

3 Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) Wapń,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 5%

4 Tlenek magnezu Magnez
5 Siarczan magnezu Magnez,

Siarka

6 Fosforan dwuwapniowy Wapń,

Fosfor całkowity

7 Fosforan jedno-, dwuwapniowy Wapń,

Fosfor całkowity

8 Fosforan odfluorowany Wapń,

Fosfor całkowity

9 Odżelowana mączka kostna Wapń,

Fosfor całkowity

10 Fosforan jednowapniowy Wapń,

Fosfor całkowity

11 Fosforan wapniowo-magnezowy Wapń,

Fosfor całkowity,

Magnez

12 Fosforan jednoamonowy Azot całkowity,

Fosfor całkowity

13 Chlorek sodu Sód
14 Propionian magnezu Magnez
15 Fosforan magnezu Fosfor całkowity,

Magnez

16 Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy Wapń,

Fosfor całkowity,

Magnez,

Sód

17 Fosforan jednosodowy Fosfor całkowity,

Sód

18 Wodorowęglan sodu Sód
XII. RÓŻNE
1 Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne Skrobia,

Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę

2 Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
3 Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów Skrobia,

Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, Tłuszcz surowy

4 Kwasy tłuszczowe Tłuszcz surowy,

Wilgotność, jeżeli jest > 1%

5 Sole kwasów tłuszczowych Tłuszcz surowy,

Wapń (lub odpowiednio sód lub potas)

B. Pozostałe materiały paszowe

Lp. Nazwa materiału paszowego Deklarowana zawartość składników pokarmowych
1 2 3
1 Ziarna zbóż -
2 Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż Skrobia, jeżeli jest > 20%,

Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%,

Włókno surowe

3 Nasiona oleiste, owoce oleiste -
4 Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców oleistych Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%,

Włókno surowe

5 Nasiona roślin strączkowych -
6 Produkty i produkty uboczne z nasion warzyw Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Włókno surowe

7 Bulwy, korzeniowe -
8 Produkty i produkty uboczne z bulw i korzeniowych Skrobia, Włókno surowe,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5%

9 Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych Włókno surowe, jeżeli jest > 15%,

Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę,

Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli jest > 3,5%

10 Inne nasiona i owoce, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane Białko ogólne,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10%,

Włókno surowe

11 Pasze z zielonek i pasze objętościowe Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Włókno surowe

12 Inne rośliny, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Włókno surowe

13 Produkty i produkty uboczne z przetwórstwa trzciny cukrowej Włókno surowe, jeżeli jest > 15%,

Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę

14 Produkty i produkty uboczne z mleka Białko ogólne,

Wilgotność, jeżeli jest > 5%,

Laktoza, jeżeli jest > 10%

15 Produkty pochodzące od zwierząt lądowych Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Wilgotność, jeżeli jest > 8%

16 Ryby, inne organizmy morskie, produkty i produkty uboczne z nich otrzymywane Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 5%, Wilgotność, jeżeli jest > 8%

17 Substancje mineralne Odpowiednie substancje mineralne
18 Różne Skrobia, jeżeli jest > 30%,

Białko ogólne, jeżeli jest > 10%,

Tłuszcz surowy, jeżeli jest > 10%,

Włókno surowe,

Cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli jest > 10%

Objaśnienie

Poziomy wskazane lub takie, które mają zostać zadeklarowane, odnoszą się do masy materiału paszowego, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

ZAKRES INFORMACJI UMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Lp. Rodzaj materiału paszowego1) Określenie materiału paszowego Deklarowana zawartość składników pokarmowych Wskazania szczególne
1 2 3 4 5
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW
1 Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu - białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące

stosowania produktu,

- informacja "unikać

wdychania"

2 Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym - białko ogólne,

- popiół surowy,

- tłuszcz surowy,

- zawartość wody

- wskazania dotyczące

stosowania produktu,

- maksymalna zawartość w

paszy:

a) 8% tuczniki,

b) 8% cielęta,

c) 19% łosoś (słodkowodny),

d) 33% łosoś (morski),

- informacja "unikać

wdychania"

3 Drożdże uzyskane z mikroorganizmów: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Candida guilliermondii i substratów: melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produktów zawierających skrobię, soków owocowych, serwatki, kwasu mlekowego, hydrolizowanych włókien roślinnych

- których komórki zostały

unieczynnione

Drożdże - -
4 Glony Glony - -
5 Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny - zawartość azotu,

wyrażona jako

białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria

zwierząt

NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE
6 Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Mleczan amonu wytworzony przez fermentację - azot wyrażony jako

białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria

zwierząt

Octan amonu w roztworze wodnym Octan amonu - azot,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria

zwierząt

Siarczan amonu w roztworze wodnym Siarczan amonu - azot,

- zawartość wody

- gatunek zwierząt

- w przypadku młodych

przeżuwaczy zawartość

produktu w racji dziennej

nie może przekroczyć 0,5%

7 Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu

L-glutaminowego

- azot wyrażony jako

białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria

zwierząt

Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny - azot wyrażony jako

białko ogólne,

- popiół surowy,

- zawartość wody

- gatunek lub kategoria

zwierząt

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub na etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 2.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

DEKLARACJA O ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ

Lp. Rodzaj mieszanki paszowej Deklarowana zawartość składników pokarmowych Gatunek lub kategoria zwierząt
1 2 3 4
1 Mieszanka paszowa pełnoporcjowa - białko ogólne,

- oleje i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy

zwierzęta z wyłączeniem zwierząt towarzyszących, innych niż psy i koty
- lizyna,

- metioniny

świnie,

drób

- fosfor ryby z wyłączeniem ryb ozdobnych
2 Mieszanka paszowa uzupełniająca -mineralna - wapń,

- fosfor,

- sód

wszystkie zwierzęta
- magnez przeżuwacze
3 Mieszanka paszowa uzupełniająca -melasowana - białko ogólne,

- włókno surowe,

- cukier całkowity (jako

sacharoza),

- popiół surowy

wszystkie zwierzęta
- magnez ≥ 0, 5 % przeżuwacze
4 Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna - białko ogólne,

- olej i tłuszcz surowy,

- włókno surowe,

- popiół surowy,

zwierzęta, z wyłączeniem zwierząt towarzyszących, innych niż psy i koty,
- wapń ≥ 5 %, zwierzęta inne niż zwierzęta towarzyszące,
- fosfor ≥ 2 %, zwierzęta inne niż zwierzęta towarzyszące,
- magnez ≥ 0,5 %, przeżuwacze,
- lizyna, świnie,
- metionina drób
Objaśnienie

Poziomy, które są wskazane lub mają być zadeklarowane, odnoszą się do wagi mieszanki paszowej, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

ZAKRES INFORMACJI OBOWIĄZKOWYCH O MATERIAŁACH PASZOWYCH WCHODZĄCYCH W SKŁAD MIESZANEK PASZOWYCH Z GRUP BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW, GRZYBÓW ORAZ NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH

Lp. Rodzaj produktu1) Określenie produktu Wskazania szczególne
1 2 3 4
I. BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW
1 Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu - - ilość produktu zawartego w mieszance

paszowej

2 Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus, których komórki zostały unieczynnione Białkowy produkt uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego - ilość produktu zawartego w mieszance

paszowej

3 Wszystkie drożdże - otrzymane z mikroorganizmów:

Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Candida guilliermondii, i substratów:

melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produktów zawierających skrobię, soków owocowych, serwatki, kwasu mlekowego, hydrolizowanych włókien roślinnych, których komórki zostały unieczynnione

Drożdże -
4 Glony Glony -
5 Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny oraz poddanej obróbce cieplnej Zakiszona grzybnia uzyskana podczas produkcji penicyliny -
II. NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE
1 Mleczan amonu wytworzony przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Mleczan amonu wytworzony przez fermentację - ilość produktu zawartego w mieszance

paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego

dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia

poziomu całkowitej ilości azotu

niebiałkowego, której nie powinno się

przekraczać w dziennej porcji dla

każdego gatunku lub kategorii

zwierząt

Octan amonu w roztworze wodnym Octan amonu - ilość produktu zawartego w mieszance

paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego

dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia

poziomu całkowitej ilości azotu

niebiałkowego, której nie powinno się

przekraczać w dziennej porcji dla

każdego gatunku lub kategorii

zwierząt

Siarczan amonu w roztworze wodnym Siarczan amonu - ilość produktu zawartego w mieszance

paszowej,

- % całkowitej ilości białka ogólnego

dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia

poziomu całkowitej ilości azotu

niebiałkowego, której nie powinno się

przekraczać w dziennej porcji dla

każdego gatunku lub kategorii

zwierząt,

- w przypadku młodych przeżuwaczy

dzienna dawka nie może przekroczyć

0,5%

2 Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecola Produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego - % całkowitej ilości białka ogólnego

dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia

poziomu całkowitej ilości azotu

niebiałkowego, której nie powinno się

przekraczać w dziennej porcji dla

każdego gatunku lub kategorii

zwierząt

Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum Produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L- lizyny - % całkowitej ilości białka ogólnego

dostarczonego przez azot niebiałkowy,

- wskazanie w instrukcjach użycia

poziomu całkowitej ilości azotu

niebiałkowego, której nie powinno się

przekraczać w dziennej porcji dla

każdego gatunku lub kategorii

zwierząt

1) Informacje umieszczane na opakowaniu lub na etykiecie dołączonej do opakowania lub dołączone do dokumentów przewozowych nie obejmują informacji zawartych w kolumnie nr 2.
1 § 7 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 29 maja 2006 r. (Dz.U.06.98.682) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 lipca 2006 r.
2 § 7 ust. 4 uchylony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 29 maja 2006 r. (Dz.U.06.98.682) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 lipca 2006 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024