Zbierane dane rynkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 22 lipca 2011 r.
w sprawie zbieranych danych rynkowych

Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1160) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;
2)
sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;
3)
formę i terminy przekazywania danych rynkowych.
§  2. 
1. 
Dane rynkowe są zbierane w zakresie:
1)
poziomu ceny:
a)
skupu,
b)
zakupu,
c)
sprzedaży,
d)
giełdowej,
e)
targowiskowej,
f)
hurtowej,
g)
producenta,
h)
importera;
2)
wielkości obrotu.
2. 
Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, są zbierane w odniesieniu do rynku:
1)
wołowiny, cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-e oraz pkt 2;
2)
drobiu oraz mleka - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz pkt 2;
3)
baraniny - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz pkt 2;
4)
cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2;
5)
owoców i warzyw - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e-h oraz pkt 2;
6)
kwiatów - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f;
7)
roślin oleistych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b-d oraz pkt 2;
8)
chmielu i tytoniu - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2;
9)
włókna lnianego i konopnego - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz pkt 2;
10)
jaj spożywczych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i g oraz pkt 2.
3. 
Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres danych rynkowych zbieranych dla tych artykułów są określone w załączniku do rozporządzenia.
§  3. 
Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, stanowi średnią cenę netto płaconą producentowi przez przedsiębiorcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1)
100 kilogramów mleka surowego;
2)
tonę:
a)
drobiu rzeźnego,
b)
jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj;
3)
kilogram:
a)
szyszek chmielu, z podziałem na odmiany,
b)
liści tytoniu, z podziałem na grupy odmian.
§  4. 
1. 
Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) 2
 tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:
a)
liczoną jako średnia cena z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2018 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych (Dz. U. poz. 934) - w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1308/2013",
b)
liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu - w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,
c)
liczoną jako średnia cena dla klasy uformowania i klasy otłuszczenia, do której zakwalifikowano największą liczbę tusz, jeżeli tusze w partii należą do nie więcej niż trzech kolejnych klas uformowania oraz trzech kolejnych klas okrywy tłuszczowej w tej samej kategorii albo jeżeli tusze w partii są równomiernie rozdzielone między klasami, dla klasy średniej spośród tych klas, jeżeli taką klasę można ustalić - w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;
2)
tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 - w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
3)
tonę poszczególnych gatunków zbóż;
4)
tonę nasion roślin oleistych;
5)
tonę owiec:
a)
żywych,
b)
rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
6) 3
 sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 74), zwanego dalej "rozporządzeniem 2017/1182", zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
7) 4
 kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (i) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej "młodym bydłem opasowym", zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
8) 5
 kilogram wagi żywej rocznego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (ii) i (iii) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej "rocznym bydłem opasowym", zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
9) 6
 sztukę prosiąt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej "prosiętami", zakupionych z przeznaczeniem do tuczu.
2. 
Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) 7
 (uchylony);
2)
dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. 
Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4.  8
 Masę tuszy wołowej koryguje się współczynnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103), zwanego dalej "rozporządzeniem 2017/1184", jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 6 ust. 1-4 rozporządzenia 2017/1182.
5. 
Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6.  9
 Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt 1 i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 7 ust. 3 lit. b rozporządzenia 2017/1182, z tym że w przypadku gdy ustalenia masy tuszy wieprzowej dokonuje się po upływie 45 minut od przeprowadzenia kłucia, masę koryguje się w sposób określony w art. 7 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/1182.
7.  10
 Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 14 ust. 3 rozporządzenia 2017/1182.
8.  11
 Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt 1V części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 11 rozporządzenia 2017/1182 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
§  5. 
Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1)
tonę:
a)
półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b)
półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c)
produktów drobiarskich,
d)
olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e)
produktów przemiału ziarna zbóż,
f)
pasz dla zwierząt,
g)
długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego,
h) 12
 cukru, ze wskazaniem pojemności opakowań;
2)
kilogram:
a) 13
 (uchylona),
b)
mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3)
kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4)
100 kilogramów produktów mlecznych;
5)
100 sztuk jaj:
a)
spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b)
będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6)
litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
7) 14
 sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej "cielętami";
8)
kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego;
9) 15
 sztukę prosięcia.
§  6. 
Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d, stanowi średnią ważoną cenę netto otrzymaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w złotych za tonę:
1)
półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;
2)
półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;
3)
zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;
4)
nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych.
§  7. 
Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e, stanowi średnią cenę otrzymaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1)
kilogram lub sztukę bydła żywego;
2)
sztukę prosięcia;
3)
decytonę lub kilogram warzyw;
4)
tonę poszczególnych gatunków zbóż.
§  8. 
Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f, stanowi średnią ważoną cenę netto otrzymaną przez hurtowego sprzedawcę w okresie zbierania danych rynkowych w miejscach obrotu hurtowego, wyrażoną w złotych za:
1)
kilogram, sztukę lub pęczek owoców lub warzyw klasy jakości I określonej w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium;
2)
sztukę kwiatów ciętych, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i dla produktów pochodzących spoza tego terytorium.
§  9. 
Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1)
kilogram lub sztukę owoców albo warzyw klas jakości handlowej określonych w załączniku I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw;
2)
100 sztuk jaj spożywczych klasy jakości handlowej określonej w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj.
§  10. 
Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. h, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za 100 kilogramów owoców i warzyw świeżych.
§  11. 
Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1)
w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny - liczba:
a) 16
 sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,
e)
sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,
f)
sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;
2)
w odniesieniu do rynku wieprzowiny - liczba:
a)
sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3)
w odniesieniu do rynku owoców i warzyw - masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;
4)
w odniesieniu do rynku zbóż - liczba ton:
a)
poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d)
w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5)
w odniesieniu do rynku mleka - liczba kilogramów:
a)
produktów mlecznych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
b)
mleka surowego - w przypadku ustalania ceny skupu;
6)
w odniesieniu do rynku drobiu - liczba ton:
a)
zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
sprzedanych produktów drobiarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
7)
w odniesieniu do rynku jaj spożywczych - liczba:
a)
ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj - w przypadku ustalania ceny skupu,
b)
sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c)
sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta - w przypadku ustalania ceny producenta;
8)
w odniesieniu do rynku roślin oleistych - liczba ton:
a)
zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny zakupu,
b)
nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach - w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c)
sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9)
w odniesieniu do rynku baraniny - liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;
10) 17
 w odniesieniu do rynku cukru - liczba ton sprzedanego cukru wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
11)
w odniesieniu do rynku pasz - liczba ton sprzedanych pasz;
12)
w odniesieniu do rynku chmielu - liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;
13)
w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych - liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
14)
w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego - liczba:
a)
kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b)
litrów sprzedanego mleka,
c)
sztuk sprzedanych jaj,
d)
kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;
15)
w odniesieniu do rynku tytoniu - liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.
§  12. 
Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:
1)
wołowiny i cielęciny - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,
b)
zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,
c)
produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d)
dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,
e)
dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;
2)
wieprzowiny - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,
b)
zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,
c)
produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;
3)
baraniny - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;
4)
chmielu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;
5)
włókien lnianych i konopnych - przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6)
cukru - przekazują producenci cukru;
7)
owoców i warzyw - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b)
są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c)
prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d)
prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
8)
zbóż - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,
b)
produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;
9)
mleka - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
skupują od producentów mleko surowe,
b)
produkują przetwory mleczne;
10)
drobiu - przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;
11)
jaj spożywczych - przekazują przedsiębiorcy, którzy:
a)
skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) 18
 w ostatnim roku kalendarzowym:
pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj,
produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj;
12)
roślin oleistych - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;
13)
kwiatów - przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;
14)
pasz - przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
15)
produktów rolnictwa ekologicznego - przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany - zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym - przez upoważnione jednostki certyfikujące;
16)
tytoniu - przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.
§  13. 
1. 
Okresy, za które są zbierane dane rynkowe, wynoszą:
1)
dobę - dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2)
tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli - dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3)
dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia - w odniesieniu do rynku kwiatów oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;
4)
miesiąc kalendarzowy - w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz rynku mleka dla ceny skupu.
2. 
Dane rynkowe są przekazywane:
1)
do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 - dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2)
do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli - dla cen: producenta, targowiskowej i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3)
do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 4 - dla ceny importera;
4)
do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku do rozporządzenia w części III ust. 2;
5)
do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - w odniesieniu do rynku kwiatów;
6)
do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 - w odniesieniu do rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego, rynku tytoniu oraz dla rynku mleka dla ceny skupu;
7)
w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4 - w odniesieniu do rynku pasz.
3. 
Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te są przesyłane w dniu roboczym przypadającym po tym dniu.
§  14. 
Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej lub faksem.
§  15. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 sierpnia 2004 r. w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz. U. Nr 192, poz. 1971, z późn. zm.).
§  16. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  19  

ARTYKUŁY ROLNO-SPOŻYWCZE WCHODZĄCE W ZAKRES POSZCZEGÓLNYCH RYNKÓW ORAZ SZCZEGÓŁOWY ZAKRES DANYCH RYNKOWYCH ZBIERANYCH DLA TYCH ARTYKUŁÓW

I.

Rynek wołowiny i cielęciny

1. Tusze bydła rzeźnego, dla których jest ustalana cena zakupu:

1) tusze pochodzące z bydła rzeźnego wymienionego w art. 7 ust. 1 rozporządzenia 2017/1184 - w klasach, o których mowa w art. 7 ust. 1 rozporządzenia 2017/1184;

2) tusze pochodzące z niekastrowanych samców w wieku od 24. miesiąca życia - w klasie O3;

3) tusze pochodzące z samic, które się cieliły - w klasie P1.

2. Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) ćwierci wołowe przednie od byków do 2 lat życia (kat. A);

2) ćwierci wołowe przednie od krów (kat. D);

3) ćwierci wołowe tylne od byków do 2 lat życia (kat. A);

4) ćwierci wołowe tylne od krów (kat. D);

5) ćwierci wołowe kompensowane od byków do 2 lat życia (kat. A);

6) ćwierci wołowe kompensowane od krów (kat. D);

7) mięso wołowe rostbef z kością;

8) mięso wołowe z udźca bez kości.

3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.

4. Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:

1) cielęta;

2) młode bydło opasowe w wieku od 6. do 12. miesiąca życia przeznaczone do dalszego chowu;

3) krowy wybrakowane;

4) jałówki cielne;

5) krowy mleczne.

5. Cielęta, młode bydło opasowe i roczne bydło opasowe, dla których jest ustalana cena zakupu lub cena sprzedaży.

II.

Rynek wieprzowiny

1. Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.

2. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i produkty mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe z kością - schab środkowy;

3) szynka wieprzowa gotowana;

4) kiełbasa toruńska.

3. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe;

3) tłuszcze wieprzowe.

4. Prosięta, dla których jest ustalana cena zakupu, cena sprzedaży lub cena targowiskowa.

III.

Rynek owoców i warzyw

1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:

1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden Delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny Smith, Red Delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;

2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;

3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;

5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;

6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;

9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

12) maliny przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;

14) porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

15) porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

16) agrest przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

17) aronia przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;

18) brokuły "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

19) brokuły "różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

20) pomidory "spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

21) pomidory "gruntowe" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

23) kalafiory "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

24) kalafiory "różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

25) cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;

27) kapusta biała "w główkach", przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 września do dnia 30 czerwca;

28) kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;

29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;

30) marchew przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;

31) ogórki "długie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

32) ogórki "krótkie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

33) ogórki "gruntowe" przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

34) ogórki "gruntowe" o długości 6-9 cm oraz 10-12 cm, przeznaczone do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

38) fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

40) fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;

41) sałata pakowana;

42) pieczarki;

43) szparagi białe, fioletowe i zielone.

2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:

1) arbuzy;

2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton);

3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;

8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;

9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);

10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

11) maliny w opakowaniu jednostkowym;

12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;

16) truskawki w opakowaniu jednostkowym;

17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

19) botwinka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

22) groch;

23) fasola;

24) kalafiory;

25) kapusta biała głowiasta wczesna;

26) kapusta biała głowiasta późna;

27) kapusta brukselska;

28) kasztany;

29) marchew wczesna - pęczek;

30) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

31) oberżyna;

32) ogórki "gruntowe" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

33) ogórki "spod osłon długie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

34) ogórki "spod osłon krótkie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

35) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

36) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

37) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

38) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

39) pietruszka wczesna - pęczek;

40) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

41) pomidory "gruntowe" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

42) pomidory "spod osłon" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

43) pory wczesne - pęczek;

44) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

45) rzodkiewka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

46) sałata niepakowana;

47) sałata pakowana w folię;

48) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

49) szparagi;

50) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);

51) ziemniaki jadalne wczesne "myte" w opakowaniu jednostkowym;

52) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);

53) ziemniaki jadalne "myte" odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.

3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1) cebula biała - cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, o kształcie typowym dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, z dopuszczalnymi małymi plamami i powierzchniowymi pęknięciami zewnętrznych łusek;

2) ziemniaki jadalne - całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, o kształcie typowym dla odmiany.

4. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:

1) pomidory - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

2) ogórki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

3) karczochy - w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;

4) cukinia - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

5) pomarańcze - w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;

6) klementynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

7) mandarynki - w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

8) cytryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;

9) winogrona - od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

10) jabłka - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

11) gruszki - w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

12) morele - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;

13) wiśnie - w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;

14) brzoskwinie - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

15) nektaryny - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

16) śliwki - w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.

IV.

Rynek zbóż

1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:

1) jęczmień;

2) kukurydza;

3) owies;

4) pszenica;

5) pszenżyto;

6) żyto.

2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) mąka pszenna;

2) mąka żytnia;

3) otręby pszenne;

4) otręby żytnie;

5) śruta pszenna;

6) śruta żytnia.

V.

Rynek mleka

1. Mleko surowe w klasie ekstra, dla którego jest ustalana cena skupu.

2. Przetwory mleczne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) masło ekstra - o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82% masy i maksymalnej zawartości wody 16% masy:

a) w blokach 25 kg,

b) konfekcjonowane 200 g-300 g;

2) mleko odtłuszczone w proszku spełniające wymogi jakościowe skupu interwencyjnego, w workach 25 kg;

3) mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową, w workach 25 kg;

4) mleko spożywcze pasteryzowane w folii lub kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8%,

c) o zawartości tłuszczu 2%,

d) o zawartości tłuszczu 3,2%,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;

5) mleko spożywcze UHT w kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5%,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5-1,8%,

c) o zawartości tłuszczu 2%,

d) o zawartości tłuszczu 3,2%,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%;

6) jogurt naturalny;

7) kefir;

8) śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:

a) o zawartości tłuszczu 10-29%,

b) o zawartości tłuszczu powyżej 29%;

9) mleko zagęszczone w opakowaniach 500 g:

a) słodzone,

b) niesłodzone;

10) ser dojrzewający typu Edamski w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 40-45%;

11) ser dojrzewający typu Gouda w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

12) ser dojrzewający typu Ementaler w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

13) ser dojrzewający typu Cheddar w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie 45-50%;

14) ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski w blokach powyżej 2 kg;

15) ser dojrzewający typu Parmezan w blokach powyżej 2 kg;

16) ser dojrzewający typu Radamer w blokach powyżej 2 kg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;

17) sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%;

18) sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:

a) serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%,

b) twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40%;

19) ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30%;

20) ser typu Feta;

21) bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3%;

22) serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5%, w workach 25 kg;

23) laktoza;

24) kazeina i kazeiniany;

25) maślanka w proszku;

26) maślanka naturalna.

VI.

Rynek drobiu

1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) kurczęta typu brojler;

2) indory;

3) indyczki;

4) brojlery kacze;

5) brojlery gęsie;

6) gęsi tuczone;

7) kury nioski ze stad reprodukcyjnych;

8) kury nioski ze stad towarowych;

9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;

10) kury mięsne ze stad towarowych.

2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) drób świeży, schłodzony i mrożony:

a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65%) w klasie A,

b) tuszki indyków patroszonych (73%);

2) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:

a) z kurczaka:

- filety,

- połówki,

- ćwiartki,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- nogi i ich kawałki,

- wątroby,

b) z indyka:

- filety,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- podudzia i ich kawałki,

- wątroby.

VII.

Rynek jaj spożywczych

1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.

2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena producenta i cena sprzedaży.

VIII.

Rynek roślin oleistych

1. Nasiona rzepaku o wilgotności 7% (+/-0,5%) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2%, oleju minimum 40% i zanieczyszczeń do 2%, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.

2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5%, substancji lotnych do 0,5% i zanieczyszczeń do 0,02% oraz o liczbie nadtlenkowej do 5%;

2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5% (+/-0,5%), wody do 12% (+/-0,5%), białka do 33% oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2%.

IX.

Rynek baraniny

1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena zakupu:

1) jagnięta poniżej 12. miesiąca życia z podziałem na kategorie wagowe:

a) do 12 kg,

b) od 12,1 do 17 kg,

c) od 17,1 do 24 kg,

d) od 24,1 do 31 kg,

e) od 31,1 do 36 kg,

f) od 36,1 do 40 kg,

g) powyżej 40 kg;

2) pozostałe owce.

2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena zakupu:

1) tusze jagniąt poniżej 12. miesiąca życia i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:

a) masa do 7 kg,

b) masa od 7,1 do 10 kg,

c) masa od 10,1 od 13 kg;

2) według klasyfikacji EUROP:

a) tusze jagniąt do 12. miesiąca życia i o masie powyżej 13 kg,

b) tusze jagniąt powyżej 12. miesiąca życia.

X.

Rynek kwiatów

Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o długości od 40 cm do 100 cm, dla których jest ustalana cena hurtowa:

1) goździki wielkokwiatowe - wszystkie odmiany;

2) goździki gałązkowe - wszystkie odmiany;

3) róże - wszystkie odmiany.

XI.

Rynek cukru

Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży.

XII.

Rynek pasz

1. Mieszanki paszowe pełnoporcjowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla bydła:

a) dla krów mlecznych,

b) dla opasów,

c) dla cieląt,

d) preparaty mlekozastępcze,

e) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2) dla świń:

a) dla loch,

b) dla knurów,

c) prestarter lub starter,

d) grower lub finisher,

e) preparaty mlekozastępcze,

f) uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

b) dla niosek oraz kogutów:

- dla stad towarowych,

- dla stad reprodukcyjnych,

c) dla indyków:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

d) uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.

2. Mieszanki paszowe uzupełniające oraz premiksy w przeliczeniu na 1%, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla bydła:

a) dla krów mlecznych,

b) dla opasów,

c) dla cieląt,

d) uniwersalne - stosowane u co najmniej dwóch grup technologicznych;

2) dla świń:

a) dla loch,

b) dla knurów,

c) prestarter lub starter,

d) grower lub finisher,

e) uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

b) dla niosek oraz kogutów:

- dla stad towarowych,

- dla stad reprodukcyjnych,

c) dla indyków:

- prestarter lub starter,

- grower lub finisher,

d) uniwersalne - stosowane co najmniej u dwóch grup technologicznych.

XIII.

Rynek chmielu

Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 30 kwietnia, dla których jest ustalana cena skupu:

1) szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;

2) szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, z podziałem na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.

XIV.

Rynek włókna lnianego i konopnego

Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

XV.

Rynek produktów rolnictwa ekologicznego

Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mięso wołowe w elementach;

2) mięso wieprzowe w elementach;

3) mleko krowie, owcze i kozie;

4) jaja;

5) owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.

XVI.

Rynek tytoniu

Liście tytoniu (wysuszone, nieprzetworzone), dla których jest ustalana cena skupu, z podziałem na grupy odmian:

1) grupa I - tytoń jasny suszony ogniowo-rurowo, odmiany typu Virginia;

2) grupa II - tytoń jasny suszony powietrzem, odmiany typu Burley;

3) grupa III - tytoń ciemny suszony powietrzem, odmiany typu Puławski i Mocny Skroniowski;

4) grupa IV - tytoń ciemny suszony powietrzem, z możliwością dosuszenia i wędzenia - odmiany typu Kentucky.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U.2014.1261).
2 § 4 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
3 § 4 ust. 1 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a tiret drugie rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
4 § 4 ust. 1 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a tiret drugie rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
5 § 4 ust. 1 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
6 § 4 ust. 1 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
7 § 4 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
8 § 4 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
9 § 4 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
10 § 4 ust. 7 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
11 § 4 ust. 8 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
12 § 5 pkt 1 lit. h dodana przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
13 § 5 pkt 2 lit. a uchylona przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
14 § 5 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
15 § 5 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
16 § 11 pkt 1 lit. a zmieniona przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
17 § 11 pkt 10 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
18 § 12 pkt 11 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.
19 Załącznik zmieniony przez 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 6 marca 2019 r. (Dz.U.2019.535) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 kwietnia 2019 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024