Strona główna » Wiadomości » Przygotuj się do RODO

Przygotuj się do RODO

Każdy prawnik powinien przygotować się na zmiany zasad przetwarzania i przepływu danych osobowych.

 

25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (tzw. RODO), na mocy którego zmienią się zasady związane z przetwarzaniem i przepływem danych osobowych. Unijne rozporządzenie jest aktem bezpośrednio obowiązującym. Nie wymaga zatem implementacji.

RODO w Samorządzie

RODO w kadrach

RODO w oświacie

RODO w biznesie

RODO w ochronie zdrowia

Patronat

System Informacji Prawnej LEX

RODO już od 25 maja 2018 r.

  • 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Obrazek do artykułu: 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Od 25 maja 2018 r. w ochronie danych osobowych nic nie będzie już takie samo. Osoby fizyczne zyskają m.in. prawo do zapomnienia, a firmy i urzędy muszą spełnić szereg restrykcyjnych wymogów. Za ich niespełnienie można zapłacić karę w wysokości nawet... Więcej

    Sylwia Gołaś-Olszak, 25.10.2017

Aktualności dotyczące RODO

  • Specjaliści od RODO mogą dokształcić się na UMCS

    Obrazek do artykułu: Specjaliści od RODO mogą dokształcić się na UMCS

    Poszerzaniu i doskonaleniu umiejętności z zakresu zasad ochrony danych osobowych służyć mają studia podyplomowe z tego zakresu uruchomione na podstawie porozumienia zawartego pomiędzy Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej i Generalnym Inspektorem... Więcej

    Krzysztof Sobczak, 25.06.2018

  • Zdjęcie z imprezy na Facebooku może naruszać prawo

    Obrazek do artykułu: Zdjęcie z imprezy na Facebooku może naruszać prawo

    Imprezowicz, który umieszcza na Facebooku zdjęcie ze znajomymi z imprezy musi mieć ich zgodę na rozpowszechnienie wizerunku - wyjaśnia dr Aleksandra Bagieńska-Masiota, prawnik z Uniwersytetu SWPS. I przypomina obowiązujące obecnie zasady dotyczące... Więcej

    22.06.2018

  • Po wejściu RODO trudniej sprawdzić lekarza w internecie

    Obrazek do artykułu: Po wejściu RODO trudniej sprawdzić lekarza w internecie

    Po wejściu w życie unijnego rozporzadzenia o ochronie danych osobowych wielu lekarzy rząda wycofania swoich profili z portali, na których pacjenci mogą wystawić o nich opinie. Ponieważ portale nie zawsze się na to zgadzają, sprawą chce systemowo... Więcej

    19.06.2018

  • RODO: Dyrektorzy nie znają przepisów, na podstawie których powinni działać

    Obrazek do artykułu: RODO: Dyrektorzy nie znają przepisów, na podstawie których powinni działać

    Instalacja kamer w szkole zgodnie z RODO to temat, który wciąż budzi wiele wątpliwości. Urząd Ochrony Danych Osobowych zwraca uwagę, że decydując się na monitoring, dyrektor zawsze powinien ocenić, czy inne rozwiązania, mniej ingerujące w prywatność,... Więcej

    Agnieszka Matłacz, 18.06.2018

  • Lawina skarg związanych z RODO

    Obrazek do artykułu: Lawina skarg związanych z RODO

    RODO obowiązuje od zaledwie 3 tygodni, a do Urzędu Ochrony Danych Osobowych wpłynęło już ok. 500 skarg i ok. 150 zgłoszeń naruszeń bezpieczeństwa procesu przetwarzania danych, których dokonali sami administratorzy. Więcej

    Agnieszka Matłacz, 15.06.2018

  • Monitoring a RODO. Na razie kar nie będzie

    Obrazek do artykułu: Monitoring a RODO. Na razie kar nie będzie

    Ustawodawca dał administratorom małe szanse na dostosowanie się do przepisów - mówi Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych dr Edyta Bielak-Jomaa i przypomina, że vacatio legis nowej ustawy o ochronie danych to zaledwie pół dnia. Ustawodawca czasu nie... Więcej

    Agnieszka Matłacz, 15.06.2018

  • RODO nie pozbawia prawa do informacji rodziców dzieci z wypadku

    Obrazek do artykułu: RODO nie pozbawia prawa do informacji rodziców dzieci z wypadku

    Przez unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych nie mogliśmy dowiedzieć do jakiego szpitala przewieziono nasze dzieci - alarmowali rodzice w mediach społecznościowych. Prawnicy zgodnie twierdzą: to nie RODO jest winne. Więcej

    Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska, 12.06.2018

  • Jak nowy urząd kontroluje i wpływa na inspektorów i administratorów danych

    Obrazek do artykułu: Jak nowy urząd kontroluje i wpływa na inspektorów i administratorów danych

    Nowy Urząd Ochrony Danych Osobowych działa od 19 dni. Firmy pytają, jak urząd będzie reagować na przekraczanie uprawnień przez inspektorów, administratorów i spory z procesorami. Eksperci odpowiadają: mamy pełną gamę narzędzi. Więcej

    Katarzyna Żaczkiewicz-Zborska, 12.06.2018

  • Kościelny Inspektor Ochrony Danych: Kościół rządzi się własnym prawem

    Obrazek do artykułu: Kościelny Inspektor Ochrony Danych: Kościół rządzi się własnym prawem

    Proboszczowie bardzo dbają o bezpieczeństwo kancelarii parafialnych i ksiąg tam się znajdujących - zapewnia dr Piotr Kroczek, Kościelny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. - Te ich działania są kontrolowane przynajmniej raz na pięć lat w czasie... Więcej

    Katarzyna Żaczkiewicz-Zborska, 31.05.2018

  • Portale po RODO wymuszają dane

    Obrazek do artykułu: Portale po RODO wymuszają dane

    Portale internetowe stosują różnego rodzaju triki, by wbrew wymogom wynikającym z RODO pozyskiwać nasze dane. Szereg nieprawidłości polegających m.in. na wymuszaniu zgody, stwierdziła Fundacja Panoptykon. W jednym przypadku, jej prawnicy zażądali,... Więcej

    Patrycja Rojek-Socha, 31.05.2018