Strona główna » Wiadomości » Przygotuj się do RODO

Przygotuj się do RODO

Każdy prawnik powinien przygotować się na zmiany zasad przetwarzania i przepływu danych osobowych.

 

25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (tzw. RODO), na mocy którego zmienią się zasady związane z przetwarzaniem i przepływem danych osobowych. Unijne rozporządzenie jest aktem bezpośrednio obowiązującym. Nie wymaga zatem implementacji.

RODO w Samorządzie

RODO w kadrach

RODO w oświacie

RODO w biznesie

RODO w ochronie zdrowia

Patronat

System Informacji Prawnej LEX

RODO już od 25 maja 2018 r.

  • 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Obrazek do artykułu: 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Od 25 maja 2018 r. w ochronie danych osobowych nic nie będzie już takie samo. Osoby fizyczne zyskają m.in. prawo do zapomnienia, a firmy i urzędy muszą spełnić szereg restrykcyjnych wymogów. Za ich niespełnienie można zapłacić karę w wysokości nawet... Więcej

    Sylwia Gołaś-Olszak, 25.10.2017

Aktualności dotyczące RODO

  • Zastępca GIODO przewiduje opóźnienie w dostosowaniu polskiego prawa do RODO

    Obrazek do artykułu: Zastępca GIODO przewiduje opóźnienie w dostosowaniu polskiego prawa do RODO

    Wszystko wskazuje na to, że będzie opóźnienie w dostosowaniu polskiego prawa do unijnego rozporządzenia dot. ochrony danych osobowych (RODO) - obawia się zastępca Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych Mirosław Sanek. Więcej

    Krzysztof Sobczak, 21.04.2018

  • Jest projekt wprowadzający unijną dyrektywę policyjną

    Obrazek do artykułu: Jest projekt wprowadzający unijną dyrektywę policyjną

    Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji upubliczniło właśnie projekt ustawy dostosowujące nasze przepisy do unijnej dyrektywy policyjnej. Zgodnie z nim będziemy mieć prawo do informacji, czy i dlaczego służby przetwarzają nasze dane. Służby... Więcej

    Patrycja Rojek-Socha, 19.04.2018

  • RODO: większość firm jeszcze niegotowa na zmiany

    Obrazek do artykułu: RODO: większość firm jeszcze niegotowa na zmiany

    Tylko 40 proc. przedsiębiorstw jest w pełni przygotowanych do unijnego rozporzadzenia o ochronie danych osobowych (RODO) bądź jest na dobrej drodze do spełnienia jego wszystkich wytycznych - wynika z najnowszego opracowania 2018 GDPR Compliance... Więcej

    18.04.2018

  • Kodeks wyborczy wymaga dostosowania do przepisów o ochronie danych

    Obrazek do artykułu: Kodeks wyborczy wymaga dostosowania do przepisów o ochronie danych

    Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych w odpowiedzi na pytanie PKW, uznał, że przeprowadzenie transmisji podczas wyborów może być niezgodne z prawem o ochronie danych osobowych. Więcej

    Katarzyna Kubicka-Żach, 13.04.2018

  • RPO alarmuje ws. unijnej dyrektywy policyjnej

    Obrazek do artykułu: RPO alarmuje ws. unijnej dyrektywy policyjnej

    Polska może nie zdążyć z wprowadzeniem do polskiego prawa unijnej dyrektywy policyjnej dot. przetwarzania danych osobowych przez organy ścigania - ocenia Rzecznik Praw Obywatelskich. Zaniepokojone są też organizacje pozarządowe. Wskazują, że przepisy... Więcej

    Patrycja Rojek-Socha, 11.04.2018

  • Po 25 maja ruszy RODO trolling

    Obrazek do artykułu: Po 25 maja ruszy RODO trolling

    Lawina zgłoszeń o zagubieniu nośników z danymi osobowymi, kryzysy komunikacyjne firm i urzędów, którym wyciekły listy z imionami, nazwiskami czy PESELAMI oraz pierwsze pozwy o naruszenie prywatności – tak zdaniem uczestników debaty "RODO – The Day... Więcej

    11.04.2018

  • Dr Kawecki: ocenę ryzyka można połączyć z rejestrem przetwarzania danych

    Obrazek do artykułu: Dr Kawecki: ocenę ryzyka można połączyć z rejestrem przetwarzania danych

    Wymaganą przez nowe regulacje dotyczace ochrony danych osobowych ocenę ryzyka najlepiej jest przeprowadzić w połączeniu z tworzeniem rejerstru przetwarzania danych - doradza dr Maciej Kawecki z Ministerstwa Cyfryzacji. Więcej

    Krzysztof Sobczak, 11.04.2018

  • Ustawa o ochronie danych idzie do Sejmu

    Obrazek do artykułu: Ustawa o ochronie danych idzie do Sejmu

    Premier podpisał projekt ustawy o ochronie danych osobowych i zdecydował o skierowaniu go do Sejmu. Rząd chce, by posłowie zajęli się nim już na posiedzeniu, które rozpocznie się w środę 11 kwietnia. Więcej

    Krzysztof Sobczak, 06.04.2018

  • Urzędy muszą oszacować ryzyka dla ochrony danych

    Obrazek do artykułu: Urzędy muszą oszacować ryzyka dla ochrony danych

    Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych wymaga od podmiotów przetwarzających dane osobowe dokonania oceny ryzyka w tej dziedzinie. - Także urzędy i instytucje publiczne powinny tę operację jak najszybciej przeprowadzić - przekonują dr... Więcej

    Krzysztof Sobczak, 06.04.2018

  • Ustawa o jawności życia publicznego może być sprzeczna z RODO

    Obrazek do artykułu: Ustawa o jawności życia publicznego może być sprzeczna z RODO

    Zmieniające się od 25 maja przepisy mają lepiej chronić dane osobowe. Jeśli jednak uchwalona zostanie projektowana ustawa o jawności życia publicznego, to w wielu dziedzinach dane będą gorzej chronione niż dotychczas. Więcej

    Krzysztof Sobczak, 06.04.2018