Strona główna » Wiadomości » Przygotuj się do RODO

Przygotuj się do RODO

Każdy prawnik powinien przygotować się na zmiany zasad przetwarzania i przepływu danych osobowych.

 

25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (tzw. RODO), na mocy którego zmienią się zasady związane z przetwarzaniem i przepływem danych osobowych. Unijne rozporządzenie jest aktem bezpośrednio obowiązującym. Nie wymaga zatem implementacji.

RODO w Samorządzie

RODO w kadrach

RODO w oświacie

RODO w biznesie

RODO w ochronie zdrowia

Patronat

System Informacji Prawnej LEX

RODO już od 25 maja 2018 r.

  • 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Obrazek do artykułu: 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

    Od 25 maja 2018 r. w ochronie danych osobowych nic nie będzie już takie samo. Osoby fizyczne zyskają m.in. prawo do zapomnienia, a firmy i urzędy muszą spełnić szereg restrykcyjnych wymogów. Za ich niespełnienie można zapłacić karę w wysokości nawet... Więcej

    Sylwia Gołaś-Olszak, 25.10.2017

Aktualności dotyczące RODO

  • RODO będzie wyzwaniem dla samorządów

    Obrazek do artykułu: RODO będzie wyzwaniem dla samorządów

    Już 25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać unijne rozporządzenie, które wprowadza zmiany zasad przetwarzania i przepływu danych osobowych. Wprowadzenie RODO będzie wyzwaniem dla samorządów. Więcej

    Dorian Lesner, 23.11.2017

  • Firmom pozostało tylko pół roku na wdrożenie RODO

    Obrazek do artykułu: Firmom pozostało tylko pół roku na wdrożenie RODO

    Unijne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych oznacza dla przedsiębiorców rewolucję, ponieważ wprowadza szeroki wachlarz zmian i nowych obowiązków, których niedopełnienie może wiązać się z dotkliwymi karami. Więcej

    22.11.2017

  • Projekt ustawy o jawności życia publicznego budzi wątpliwości

    Obrazek do artykułu: Projekt ustawy o jawności życia publicznego budzi wątpliwości

    23 października 2017 r. został opublikowany projekt ustawy o jawności życia publicznego. Miał on zwiększyć transparentność życia publicznego dla obywateli. Niestety w obecnej treści akt ten może budzić wątpliwości w związku z realizacją powyższej... Więcej

    21.11.2017

  • RODO zmieni wiele ustaw dot. administracji publicznej

    Obrazek do artykułu: RODO zmieni wiele ustaw dot. administracji publicznej

    Nowe prawo o ochronie danych osobowych wymusza zmiany w wielu ustawach istotnych dla instytucji państwowych, np. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, o drogach publicznych, ustawie o Rzeczniku Praw... Więcej

    21.11.2017

  • Sankcje w RODO - jak się przed nimi bronić?

    Obrazek do artykułu: Sankcje w RODO - jak się przed nimi bronić?

    Odpowiedzialność w trybie administracyjnym, jaka będzie stosowana zgodnie z przepisami rozporządzenia, jest bardzo surowa. Organ nie będzie badał czy między skutkiem, a działaniem lub zaniechaniem administratora jest związek przyczynowo skutkowy –... Więcej

    20.11.2017

  • GIODO: upublicznienie numerów PESEL może naruszać unijne przepisy

    Obrazek do artykułu: GIODO: upublicznienie numerów PESEL może naruszać unijne przepisy

    Upublicznienie numerów PESEL przy wprowadzeniu Krajowego Rejestru Zadłużonych może naruszać unijne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) – zwraca uwagę Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. Więcej

    Monika Sewastianowicz, 16.11.2017

  • Usługi chmurowe wciąż w Polsce mało popularne

    Obrazek do artykułu: Usługi chmurowe wciąż w Polsce mało popularne

    Niestety najnowsze dane opublikowane niedawno przez GUS nie napawają optymizmem - zaledwie 10 proc. ogółu polskich przedsiębiorców korzysta z jakiegokolwiek rozwiązania Cloud Computing. Jedną z przyczyn tego zjawiska są obawy o bezpieczeństwo danych... Więcej

    15.11.2017

  • RODO to także zmiany w przepisach dotyczących e-prywatności

    Obrazek do artykułu: RODO to także zmiany w przepisach dotyczących e-prywatności

    Obecnie obowiązująca unijna dyrektywa w sprawie prywatności w sieci ma zastosowanie wyłącznie do tradycyjnych operatorów telekomunikacyjnych. Nowe przepisy rozszerzą kategorię podmiotów zobowiązanych do stosowania ePrivacy o wszelkich dostawców usług... Więcej

    15.11.2017

  • W sektorze publicznym - obowiązkowy inspektor

    Obrazek do artykułu: W sektorze publicznym - obowiązkowy inspektor

    Od 25 maja 2018 r. na mocy RODO będziemy mieli inspektora ochrony danych, który zastąpi ABI-ego. Administratorzy sektora publicznego będą zobowiązani powołać takiego inspektora - mówi Paweł Makowski radca z Biura Generalnego Inspektora Ochrony... Więcej

    Katarzyna Żaczkiewicz-Zborska, 14.11.2017

  • RODO wymaga od firm ochrony danych w formie elektronicznej

    Obrazek do artykułu: RODO wymaga od firm ochrony danych w formie elektronicznej

    Zgodnie z art. 32 RODO każda organizacja powinna oszacowywać ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych o różnym prawdopodobieństwie wystąpienia i wadze zagrożenia. Jest to o tyle istotne, iż decyzja o tym, czy dane zostały odpowiednio... Więcej

    13.11.2017