Jesteś już użytkownikiem programów LEX?

Co nowego

Kategoria: RODO

  • Jak dobrze przeprowadzić audyt zgodności z RODO? Jak dobrze przeprowadzić audyt zgodności z RODO?

    Jak dobrze przeprowadzić audyt zgodności z RODO?

    Audyt zgodności można porównać do kompleksowo przeprowadzonej diagnozy lekarskiej. Dobrze wykonany audyt pokazuje silne i słabe strony ochrony danych osobowych w organizacji i staje się punktem wyjścia do działań naprawczych. Dlaczego audyt zgodności z RODO jest tak ważny i jak go zorganizować, aby nie był zbyt dużym obciążeniem dla...
    20-10-2020
    Więcej 
  • Dane biometryczne a RODO Dane biometryczne a RODO

    Dane biometryczne a RODO

    W lutym 2020 r. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych nałożył karę pieniężną w wysokości 20 tys. zł. na jedną ze szkół podstawowych. Placówkę ukarano za nieuzasadnione wykorzystanie danych biometrycznych do monitorowania płatności za obiady uczniów w szkolnej stołówce. Dlaczego szkoła otrzymała karę, skoro większość rodzi...
    09-09-2020
    Więcej 
  • Co dalej z transferem danych osobowych do USA? Co dalej z transferem danych osobowych do USA?

    Co dalej z transferem danych osobowych do USA?

    16 lipca 2020 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wydał wyrok (sprawa Schrems II), który w praktyce przekreślił dotychczasowe zasady transferu danych osobowych do USA. Co znalazło się w wyroku i jakie niesie on ze sobą konsekwencje dla administratorów danych? Dowiesz się tego z LEX Ochrona Danych Osobowych.
    27-07-2020
    Więcej 
  • Jak zadbać o ochronę danych osobowych podczas organizowanych szkoleń online? Jak zadbać o ochronę danych osobowych podczas organizowanych szkoleń online?

    Jak zadbać o ochronę danych osobowych podczas organizowanych szkoleń online?

    Branża szkoleń online przeżyła w tym roku niebywały rozkwit. Epidemia koronawirusa wymusiła na wielu podmiotach szybkie przeniesienie swojej działalności szkoleniowej do internetu. Jak właściwie zadbać o ochronę danych osobowych podczas organizowanych szkoleń online? Dowiesz się tego z LEX Ochrona Danych Osobowych.
    13-07-2020
    Więcej 
  • Praca zdalna a ochrona danych osobowych Praca zdalna a ochrona danych osobowych

    Praca zdalna a ochrona danych osobowych

    Teraz, gdy ogromna część pracowników biurowych została skierowana do pracy zdalnej, bardzo ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa takiej pracy. Administratorzy i pracownicy muszą odpowiednio chronić wszelkie dane, jakie znajdują się na komputerach służbowych, w tym także te obejmujące dane osobowe. Organizowanie pracy z domu warto zac...
    27-03-2020
    Więcej 
  • Nowoczesny marketing a ochrona danych osobowych Nowoczesny marketing a ochrona danych osobowych

    Nowoczesny marketing a ochrona danych osobowych

    Firmy przeznaczają coraz większe budżety na nowoczesne formy marketingu w sieci. Warto jednak wiedzieć, że internetowy marketing może wiązać się z ryzykiem naruszenia przepisów w zakresie ochrony danych osobowych. Kiedy takie ryzyko może się pojawić? Dowiesz się tego w LEX Ochrona Danych Osobowych.
    06-02-2020
    Więcej 
  • Strona internetowa zgodna z RODO Strona internetowa zgodna z RODO

    Strona internetowa zgodna z RODO

    Strona internetowa to wizytówka firm i instytucji. Stanowi nie tylko źródło podstawowych informacji o podmiocie, ale pokazuje także jak profesjonalnie właściciel strony podchodzi do wszelkich wymogów nakładanych na niego przez przepisy prawa. Warto pamiętać, że PUODO także zajrzy na naszą stronę zanim pojawi się z kontrolą. Jak pow...
    15-01-2020
    Więcej 
  • RODO w rekrutacji RODO w rekrutacji

    RODO w rekrutacji

    Katalog danych, jakie może pozyskać pracodawca od kandydata na pracownika, jest określony w przepisach Kodeksu pracy. Jednak zagadnienie to nadal budzi wiele wątpliwości w praktyce. W jaki sposób można dowiedzieć się jak najwięcej o kandydacie, aby proces rekrutacji był efektywny, przy jednoczesnym respektowaniu przepisów w zakresie och...
    29-11-2019
    Więcej 
  • Jak udostępniać dane osobowe zgodnie z RODO? Jak udostępniać dane osobowe zgodnie z RODO?

    Jak udostępniać dane osobowe zgodnie z RODO?

    Do wielu podmiotów regularnie spływają wnioski o udostępnienie szeregu informacji, nierzadko zawierających dane osobowe. Padają zapytania m.in. o udostępnienie listy płac, nagrań z monitoringu, listy uczniów, nazwisk dłużników, adresów zamieszkania obywateli, a także żądania udostępnienia konkretnych informacji osobom prowadzącym...
    29-10-2019
    Więcej 
  • Cyberbezpieczeństwo a ochrona danych osobowych Cyberbezpieczeństwo a ochrona danych osobowych

    Cyberbezpieczeństwo a ochrona danych osobowych

    Ataki hakerskie czy awarie spowodowane złośliwym oprogramowaniem to realne niebezpieczeństwo obejmujące tu i teraz zdecydowaną większość firm i jednostek publicznych. Zapraszamy na szkolenie online, podczas którego uczestnicy dowiedzą się, jak wykorzystać niedawne wdrożenie zasad ochrony danych osobowych do spełnienia wymogów stawian...
    20-09-2019
    Więcej 
  • Dostęp do danych osobowych – uprawnienie pracownika, obowiązek pracodawcy Dostęp do danych osobowych – uprawnienie pracownika, obowiązek pracodawcy

    Dostęp do danych osobowych – uprawnienie pracownika, obowiązek pracodawcy

    Prawo do dostępu do swoich danych osobowych to fundamentalne prawo wynikające z RODO. Obowiązuje ono także w stosunkach pracy. Uprawnienie pracownika do dostępu do przetwarzanych o nim informacji a z drugiej strony obowiązek pracodawcy do umożliwienia takiego dostępu rodzi wiele wątpliwości w praktyce. Z LEX Ochrona Danych Osobowych dowie...
    06-09-2019
    Więcej 
  • Powierzenie, udostępnienie a może upoważnienie – jak przekazywać dane osobowe? Powierzenie, udostępnienie a może upoważnienie – jak przekazywać dane osobowe?

    Powierzenie, udostępnienie a może upoważnienie – jak przekazywać dane osobowe?

    Wielu administratorów ma wątpliwości, kiedy faktycznie dochodzi do powierzenia danych innemu podmiotowi, a tym samym czy konieczne jest zawarcie umowy powierzenia. Kolejnym problemem, z którym borykają się administratorzy, jest rozróżnienie sytuacji, w których przekazanie danych innemu podmiotowi będzie powierzeniem, a kiedy udostępnieni...
    23-08-2019
    Więcej 
  • Kto jest w praktyce odpowiedzialny za rozliczalność według RODO? Kto jest w praktyce odpowiedzialny za rozliczalność według RODO?

    Kto jest w praktyce odpowiedzialny za rozliczalność według RODO?

    Rozliczalność w świetle RODO to jedna z kluczowych zasad nałożona na administratora danych. Zakłada ona, że administrator danych musi być w stanie wykazać przestrzeganie przepisów w zakresie ochrony danych osobowych. W praktyce najczęściej kojarzona jest w dokumentowaniem wszelkich procesów związanych z ochroną danych osobowych i bar...
    15-07-2019
    Więcej 
  • Czy wyznaczyłeś już zastępcę inspektora ochrony danych? Czy wyznaczyłeś już zastępcę inspektora ochrony danych?

    Czy wyznaczyłeś już zastępcę inspektora ochrony danych?

    Od 4 maja znowelizowane przepisy ustawy o ochronie danych osobowych przewidują formalną możliwość wyznaczenia zastępcy inspektora ochrony danych osobowych. Należy o tym powiadomić Prezesa UODO. Szukasz właściwego formularza takiego zawiadomienia? Znajdziesz go w LEX ODO.
    27-06-2019
    Więcej 
  • Dostęp do informacji publicznej a RODO Dostęp do informacji publicznej a RODO

    Dostęp do informacji publicznej a RODO

    Dostęp do informacji publicznej pełni rolę powszechnego mechanizmu kontroli nad sprawowaniem władzy i wydatkowaniem środków publicznych, z którego coraz częściej korzystają obywatele. Prawo do dostępu do informacji publicznej nie ma jednak charakteru absolutnego, podlega licznym ograniczeniom, wynikającym m.in. z konieczności ochrony ...
    12-06-2019
    Więcej